Parlamenti képviselők és egy Fidesz-alapító is tízmilliókat kapott a hírhedt EU-s pályázaton

D ATI20140306008
2018.07.25. 14:24

Újabb döntéseket hoztak nyilvánosságra abban az EU-s szálláshelypályázatban, amit kedden elemeztünk ki  részletesen. A keddi sztori röviden:

  1. Vidékfejlesztési pénzekre lehet pályázni, előző cikkünk írásakor 623 pályázati nyertes neve volt elérhető márciusi döntési dátummal, a maximum összeg 160 ezer euró, ami kb. 49 millió forint.
  2. Szinte minden nyertes szálláshelyeket akar csinálni a pénzből, ami azt jelenti, hogy önrésszel együtt többségében 70-80 milliós projektekről van szó.
  3. A beruházásokat 5 évig kell szálláshelyként üzemeltetni, utána azt csinál vele mindenki, amit akar, családi ház lehet belőle, a meglévő cégéhez hozzácsaphatja irodaként, üzemi területként, vagy simán eladhatja.
  4. A pályázatnak két vitatható szála is van: egyrészt a győztesek közül sokan köthetők a Fideszhez polgármesterként, képviselőként, egyéb politikusként. Másrészt van olyan falu, ahol 5-10 győztes is van, ennyi új vendégház lesz, nagy eséllyel kihasználatlanul.

Cikkünk megjelenése óta újabb mintegy 83 győztes neve olvasható, így már 706-nál tart a létszám. Az új döntések dátuma július 3., azaz ez már a választások után volt.

Az adatokat átnézve ismét találtunk ismerős neveket a listán. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Parlamenti képviselők és egy Fidesz-alapító is tízmilliókat kapott a hírhedt EU-s pályázaton

"Holisztikus gyógyítás jegyében működő vidéki szálláshelyre" kapott 31 milliót az egyik fideszes felesége. De Pócs János fia, és Sasvári Szilárd is belevághat végre a panziózásba. Plusz egy rudabányai pályázati pénzszivattyú-hálózat is a buliban.

348 · Jul 25, 2018 02:24pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments
  • 42 milliót nyert Jászapátiban Pócs János. Nem tudni, pontosan mire, hivatalosan "Turisztikai diverzifikáció ifj. Pócs János gazdaságában" címmel. Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti volt polgármestere. Önéletrajza szerint egyik fia ifjabb Pócs János. 
  • 31 milliót nyert Soltvadkerten Fontné Fehér Ildikó. Ő minden bizonnyal Font Sándor felesége, a soltvadkerti származású fideszes országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatában  is ez a név szerepel a feleségeként. Itt a jogcím "Holisztikus gyógyítás jegyében működő vidéki szálláshely".
  • Sasvári Szilárd mérai lakos 44 milliót nyert. Ő pedig egy Fidesz-alapító, a cégjegyzékben legalábbis minden nyilvános adata stimmel. Róla legutóbb itt írtunk bővebben. A rendszerváltás után 12 évig volt országgyűlési képviselő, Orbán 2006-ban ejtette őt. Sasvári ezután felhagyott a politizálással, egy kisebb médiacégnél volt, aztán főleg kikötőfejlesztéssel foglalkozott a fideszes esztergomi önkormányzat cégeinél, 2015-től pedig a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Ő csak simán "szálláshely fejlesztésre" kapta az összeget.
  • A listán szerepel a rudabányai Veres és Fiai Mezőgazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, akik nem a politikai kötődésük miatt érdekesek, hanem mert a Népszava július eleji cikke szerint profi EU-s pénzszivattyúként működnek, panziójuk is van már EU-s pénzből. Két helyi is azt mondta a lapnak, hogy „megépítenek valamit, pár évig elmegy néhány alkalmazottal, aztán jön a következő buli”, illetve, hogy a panzió már vagy egy éve elkészült, de vendéget arra ő még nem látott. Rudabányán a Veres és Fiaival együtt több olyan cég is nyert, amely a cikk szerint egy hálózatba tartozik, például a SimQ-Splényi Kft.. a Pannon Turisztika Kft., és a EPIL CENTRUM Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Mind 44 milliót kapott.
  • És persze ismét vannak fideszes polgármesterek is: Ozsváth István Kokadról 47 millióval, illetve Szécsi Szabolcs Tarpáról 48 millióval. De hogy ne csak a fideszesekről legyen mindig szó: 45 milliót nyert Szakáldon a helyi Jobbik-elnök, Kántorjánosiban pedig a független polgármester kapott 44 milliót.

Borítókép: MTI Fotós: Balázs Attila