Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem indul újra Tarlós a választáson?

DSC 3824
2018.07.25. 12:01
Hivatalosan még nem dőlt el, hogy Tarlós István indul-e jövőre a főpolgármester-választáson, de egyre több jel mutat arra, hogy nem fogja vállalni az újabb megmérettetést.

Tarlós István májusban még fontolgatta, hogy elvállalja-e jövőre a főpolgármester-jelöltséget, legalábbis lapunknak akkor így nyilatkozott. Ez volt az utolsó nyilatkozata, amit az ügyben tett. Most, mivel kiderült, hogy a Fidesz egy olyan rendszer bevezetését tesztelgeti, amit ő korábban kerek perec elutasított, megkerestük, döntött-e már az ügyben. Most ezt mondta:

Ígéret köt, hogy egy rövid ideig még nem nyilatkozom hivatalosan.

A jövőbeni döntésre azonban az utalhat, hogy a 24.hu információi szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. 

Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját, azaz hogy két évre neveznék ki a budapesti főpolgármestert, aki a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Mégsem indul újra Tarlós a választáson?

A Fidesz már egy új főpolgármester-választási rendszert tesztelget, Tarlós egy ígéret miatt nem nyilatkozik.

91 · Jul 25, 2018 12:01pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Mivel korábban Tarlós többször is kifejtette, hogy csak akkor vállalja tovább a pozíciót, ha marad a közvetlen főpolgármester-választás – azaz nem a közgyűlés tagjaiból választják ki a főpolgármestert, illetve azt nem a kormány nevezi ki –, ezért a közvélemény-kutatással a Fidesz vagy már egy Tarlós nélküli időszakra készül, vagy egy csúnya gyomrost kíván bevinni a jelenlegi főpolgármesternek.

Ez utóbbit azonban el is lehet vetni, hiszen Tarlóst, mint mondta, tavasszal maga Orbán Viktor kérte fel a folytatásra. Sőt, a felkérést Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Fürjes Balázs, budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár is megerősítette.

Tehát marad az a verzió, hogy Tarlós várhatóan jövőre befejezi. Az elmúlt két hónap tépelődését valószínűleg több háttértárgyalás is kísérte, hiszen Tarlósnak, mint mondta, számos feltétele volt arra, hogy vállalja a folytatást.

Kifejtette: ha a kormánynak az a célja, hogy a Fidesz erősödjön Budapesten (és megnyerje az önkormányzati választást), több pénzt kell szánni a fővárosra.

Ehhez képest eddig egyelőre csak a korábban beharangozott, de most új néven futó olimpiai fejlesztésekről és a budavári Palotanegyed fejlesztéséről volt szó, ráadásul úgy, hogy a Kossuth tér példája alapján az önkormányzattól az államhoz vándorol a budai palotanegyed egy része is.

Tudósítóink két fővárosi polgármestert is megszólaltattak Tusványoson az ügyben. „Nagyon meglepne, ha így lenne" – kommentálta a fent említett tervet az Indexnek Karsay Ferenc, a XXII. kerület fideszes polgármestere, aki nem hallott semmi ilyenről.  Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere szintén azt mondta, hogy kevés valószínűségét látja annak, hogy a főpolgármester a budapesti kerületvezetők közül kerül ki. „A következő főpolgármestert Tarlós Istvánnak fogják hívni" – vélekedett Borbély. 

Borítókép: Bődey János / Index