Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pártpreferenciák: stabil Fidesz, visszaeső Jobbik

2018.07.25. 14:18

A Fidesz támogatottsága stabilan 33 százalékos, immár a harmadik egymást követő havi felmérésen is ennyit mért a Závecz Research (ZRI) – derül ki a legújabb, júliusi pártpreferencia-felmérésből.

A második számú hazai politikai képződmény, a Jobbik viszont folyamatosan veszíti el támogatóit, májusban 15 százalék, júniusban 13 százalék, júliusban viszont már csak 10 százalék volt a támogatóinak az aránya.

Vélhetően a válaszadókat nem győzték meg a 2018-as parlamenti választásokat követő párton belüli összeveszések, kilépések, kizárások az ellenzéki oldalon, hiszen az MSZP (6 százalék) és az LMP (3 százalék) sem tudta növelni támogatottságát, erre egyedül a belső konfliktusokkal kevésbé terhelt DK volt képes, a Gyurcsány-párt 5 százalékra javított a múlt havi 4 százalékról.

A Kétfarkú Kutyapártot a lakosság 2, a Momentumot és a Párbeszédet 1-1 százaléka támogatja. Tovább nőtt azok aránya, akiknek nincsen pártpreferenciája, ők immár 37 százalékot jelentenek a magyar lakosság körében.

Biztos pártválasztók

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 55 százalékot ért el, a Jobbiknak 13, az MSZP-nek 10 százaléka van. Az aktív választói körben a DK 7, az örök küszöbtáncos LMP pedig éppen 5 százalékos. A Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt így 3 százalékos, a a Momentum azonban a biztos szavazók között is csak 1 százalékos párt lenne.

A júliusban megkérdezett emberek 49 százaléka úgy véli, hogy rossz irányba mennek a dolgok hazánkban, míg 43 százalék pozitív folyamatokat tapasztal. A kormánypártiak kilenctizede szerint jó dolgok történnek hazánkban, míg az ellenzéki szavazók 86-90 százaléka negatívan értékeli az ország történéseit.