Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kósa Lajos: Ami ami, az az!

4484
2018.07.26. 14:13

Mivel Kósa Lajos már nem miniszter, nem Fidesz-frakcióvezető, még csak nem is polgármester, úgy gondolta, hogy megadatik neki az a luxus, hogy a megszokottnál keményebben, sarkosabban fogalmazzon.

Az európai jobboldal jövőjéről rendezett vitán Tusványoson rögtön úgy is kezdte, hogy elárulta a mottóját, amelyet a mostani felszólalásához választott:

Ami ami, az az!

Ezt a mottót Árkosi főtörzsőrmestertől kölcsönözte, akivel együtt szolgált 1982-83-ban az osztrák határon, és védte az országot "a dél-tiroli hegyi vadászoktól, nem is támadtak meg minket, míg ott szolgáltam".

Tehát Kósa Lajos az "Ami ami, az az" mottó jegyében úgy döntött, nem kertel, és kereken kimondja, szerinte mi a tétje a jövő évi EP-választásoknak: naná, hogy az EU jövője. Az EU márpedig most elég nagy bajban van:

Hadd mondjam ki, hogy az EU-t egy rossz részeges alkoholista pasi vezeti. Nem isiász van itt, alkoholista.

Kósa Lajos Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének dülöngélő videójára célzott, amelyről később azt mondták a munkatársai, hogy isiászban szenved az elnök úr. Kósa szerint ha rendben működne az EU, kettő hónap alatt zavarnák el a felháborodott polgárok Junckert a posztjáról. "Ilyen potenciált ugyanis nem lehet egy alkoholista kezére bízni, akinek az egyetlen életműve, hogy Luxemburgban megvalósította a legnagyobb adóelkerülő paradicsomot".

Kósa szerint ebből kell kiindulni, amikor az európai jobboldal jövőjéről beszélünk. A jövő évi EP-választás tétje pedig, hogy ha nem az európai jobboldal nyer jövőre, akkor "Európa elveszett, lefőtt a kávé, mindenki hazamehet". Azt a logikai ellentmondást ugyanakkor nem oldotta meg a szókimondó fideszes politikus, hogy Juncker nem a baloldal, hanem éppen az európai jobboldal prominense, akit legutóbb az Európai Néppárt jelölt a posztjára.

Kósa szerint három dolog tartja össze ezt az Európai uniót: a keresztény civilizáció, a család és a közös hagyományok. És éppen ezeket támadja az európai baloldal. A balosok támadják a kereszténységet, a "családot az erőszak terepeként állítják be", a közös hagyományokat meg letagadják, mondta.

Ehhez jön "a balliberális erők által meghatározott kommunikációs tér", amely szerinte azt állította elő, hogy az európai jobboldal egy része persona non grata lett, de a radikális baloldal szélső része elfogadott, bármilyen butaságot mond, például a Sziriza.

Leninnel lehet szelfizni, a brandenburgi kapunál nem lehetnek Göring- és Hitler-imitátorok, persze nagyon helyesen.

Ebben a helyzetben érte Európát a migráció, amelyet szerinte a baloldal azért támogat, mert a migránsok beengedésével "fel van találva az instant baloldali győzelem". Hiszen a migránsok keresztény erőkre soha nem tudnának szavazni. Vagyis az európai jobboldalnak ezért is politikai érdeke távol tartani a migránsokat. És ebből is látszik, hogy ha jövőre nem a jobboldal győz, "nem lesz Európa, megszűnik, nincs tovább".