Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gulyás Gergely: Amikor az Európai Parlamentből jön a kritika, az nekünk csak népszerűséget hoz

IMG 20180727 152603
2018.07.27. 15:32

Gulyás Gergely, a Lázár János posztját megöröklő miniszter beszélgetett Schiffer András, egykori LMP-főnökkel és Bárándy Gergely egykori szocialista képviselővel a Fideszről, az Orbán-rendszerről Tusványoson.

Rögtön az első kérdés az volt, beszélhetünk-e már Orbán-rendszerről, vagy csak a negyedik Orbán-kormányról. Bárándy szerint jól meghatározhatók az Orbán-rendszer jellemvonásai, amit sokan XXI. századi autokráciának neveznek. És jól illeszkedik ebbe Magyarország, bár két kivétel volt mostanáig, amiben különbözött: volt valódi ellenzék, illetve független igazságszolgáltatás. Bárándy szerint az igazságszolgáltatáson éppen most dolgoznak, az ellenzék azonban már igazából a rendszer részévé vált.

"Nem a rendszerrel szemben határozzák meg magukat, hanem a rendszer részeként, egyfajta szereposztás szerint működnek"

– mondta az egykori MSZP-s képviselő.

Schiffer szerint is nyugodtan beszélhetünk 2010 óta egy új rendszerről. 2010-re szerinte a jogállam, a gazdasági paradigma, a társadalompolitika és a nyugati mintakövetés is válságba került, az emberek kiábrándultak, ebből gondolhatta Orbán, hogy egy másik rendszert kell építenie. Gulyás szerint pedig '89 óta demokratikus jogállam van, de 2010-ben azt lehet mondani, nemzeti paradigmaváltás volt, a nemzeti szuverenitás került előtérbe.

Bárándy szerint nehéz úgy beszélgetni a rendszerről, ha alapvetően mást gondolnak Gulyással, hiszen szerinte autokrácia van. Majd  miután megbeszélték, hogy szerintük mennyire fontos a parlamenti és/vagy az utcai politizálás, Bárándy azt a példát hozta fel, hogy 2010 után, a korábbi rossz példákból tanulva a Fidesz a karhatalmat nem használja már úgy, cserébe elvégezteti a piszkos munkát mással, lásd a szocialista politikus népszavazási kísérletének megakadályozását többféleképpen a Fideszhez köthető kopaszokkal.

Bárándy szerint a magyarországi rendszerhez hasonló berendezkedések működése leírható azzal is, ahogy a működésüket érő kritikákat kezelik. Bármilyen nemzetközi szervezet fogalmazza meg a kritikáját, azonnal az a reakció, hogy miért szól bele egy ilyen szervezet, senki nem választotta meg őket, az ország szuverenitását támadják. Ráadásul ezek a rezsimek egymást legitimálják, amikor szövetséget kötnek.

Gulyás később hozott is erre egy látványos példát, amikor arról beszélt, hogy a kormányt érő európai kritikák csak növelik a hazai népszerűségüket, úgy fogalmazott:

"Amikor külföldről, az Európai Parlamentből vagy más deviáns szervezetből jön a kritika, az nekünk csak népszerűséget hoz. Már várjuk a Sargentini-jelentést"

Majd hozzátette tréfásan, azt hitték, elérték a népszerűségi plafont, de várják a jelentést, mert még mindig lehet ebben több. Hozzátette, hogy régen volt egy rossz beidegződés, hogy ha külföldön írtak rólunk, vagy a kormányról bármi rosszat, annak túl nagy jelentőséget tulajdonítottak az emberek, de az ő érdemük, hogy ezt a gondolkodást megváltoztatták.

Ez a választás el lett adva

Bárándy Gergely keményen nekiment az ellenzéknek. Szerinte, ha az ellenzéki pártok megelégszenek azzal, amit a NER kínál nekik, annak az ellenzéki politizálásnak nincs értelme. 

"Ez a választás ez el lett adva. És nem gondoltam volna hogy ilyen mélyen benne van a Fidesz az ellenzéki pártokban"

– mondta Bárándy. Gulyás először azzal viccelődött, hogy az ellenzéket érő kritikák tekintetében úgy néz ki, ő már csak ezüstérmes lehet, de reagált erre a mondatra konkrétabban is: mindenkit megnyugtatott, hogy nincs ilyen jellegű kapcsolat az ellenzéki pártokkal, de ha konkrétumokról tud Bárándy, szívesen meghallgatja.

Azért Gulyás is felült a vonatra, hogy belerúgjon az MSZP-be Bárándy dicséretével: a volt szocialista politikus könyvére utalva azt mondta, intellektuálisan felfelé lógott ki a szocialista frakcióból, talán ki is szakította a fedelet, kevesebbet kellett volna írnia, ráadásul ott már nincs is, aki olvasná, "mérsékeltebb befogadó közeg" van ott az ilyenekre, mondta.

Szóba került az oktatás is. Bárándy az Orbán-rendszer működésére hozta példának a CEU-ügyét. Látjuk, mi a sorsa egy egyetemnrk, ahol valóban a mai kormány szellemiségével ellentétes oktatás folyik, mondta, miközben a Pisa-jelentések évről-évre azt mutatja, hogyan romlik az oktatás teljesítménye. Bárándy szerint mögöttes szándékról is szó lehet: kevésbé művelt és nyitott emberek kerüljenek ki.

Gulyás erre azt mondta, hogy a jelentés összességét lehúzzák a legleszakadottabb térségek iskoláinak és tanulóinak eredményei. 

"Nem sikerült a közoktatásban hatékony megoldást találni a cigányság felzárkóztatására"

– mondta Gulyás, aki szerint persze nem csak cigányokról van szó, de jelentős részben a legleszakadottabb helyeken van szükség a változtatásra, javításra. De ennek érdekében is ez a kormány tette a legtöbbet, például a társadalmi integrációt segítették elő azzal, hogy az óvodát 3 éves kortól kötelezővé tették. 

(Borítókép: Német Tamás / Index)