Kész Zoltán: Ilyen ellenzékkel 2086-ban is a Fidesz nyer

2018.07.27. 08:05

Kiszáll a politikából Kész Zoltán, aki 2015-ben szinte ismeretlenül legyőzte a veszprémi időközi választáson a Fideszt, amely így elvesztette kétharmados többségét a 2014-2018-as ciklusra.

A Népszavának adott interjújában a 2018-ig függetlenként dolgozott képviselő az ellenzékkel kapcsolatos csalódásáról beszélt. 

  • Nem messiást kellett volna várni, hanem 106 közös ellenzéki jelöltre lett volna szükség. Helyette csak beszéltek az összefogásról.
  • Az elmúlt tíz évben az ellenzék elfelejtette, amit 2002 óta viszont művel: dolgozni, dolgozni, dolgozni – bár ezt a kormánypárt tisztességtelen eszközökkel teszi.
  • Nulla mozgósítás mellett nem meglepő, hogy Veszprémben a legutóbbi időközin az MSZP-vel megtámogatott LMP-s jelölt 160 szavazatig jutott.
  • Magát is okolja a 2018-as veszprémi vereségért, még ha nőtt is az ellenzéki szavazatok száma a falvakban.

Április 9-én voltak ellenzéki vezetők, akik nagy mosollyal elmondták, hogy ők amúgy nyertek. Amikor a kudarcot sikerként interpretálják, amikor teljesen hülyének nézik a saját választóikat, az vállalhatatlan

– mondta a civil életbe visszavonuló Kész, aki egyelőre semmilyen ellenzéki párthoz nem csatlakozik. Az ellenzék kényelmes helyzetet biztosít a kormánypártnak a puszta létével.

„Ha ez így megy tovább, 2022-ben, 2026-ban, 2030-ban, de még 2086-ban is a Fidesz fog kétharmaddal győzni” – mondta Kész, emlékeztetve arra, hogy Orbán számára is kulcs volt a kétharmad és annak elveszítése, amelynek 2018 áprilisi visszaszerzése után újabb lendülettel vethette bele magát a rendszer átszabásába. "Folyamatos a kétharmados dömping, ez lesz ezután is. Ehhez nem tudok asszisztálni tiszta lelkiismerettel.” 

Deazonban!!!

Kész szerint inkább csak a jelent tekintve pesszimista: „Az ország jövőjét akor lehet optimistának tekinteni, ha létrejön egy új alternatíva, alulról építkezve.Olyan emberekkel, akik hajlandóak dolgozni, és egy csapatba tudnak verődni. Nem érdekes, hogy jobb- vagy baloldaliak, mert a lényeg, hogy Fidesz, vagy nem Fidesz.”

Az MSZP-nek nem tetszett Kész kifakadása

Na most már elég! – ezzel a mondattal indította bejegyzését az MSZP Veszprém megyei szervezetének elnöke, reagálva Kész interjújára.

Hartmann Ferenc szerint nem lehet szó nélkül hagyni a nyilatkozatot, mert akkor úgy tűnik, Kész szavaiban csak igazság van. Pedig:

  • „A közös jelölés hiányát éppen az teszi szóvá, aki megkapta a példaértékű támogatást. Ez nem fair! Az kifogásol, akinek 2018-ban már „büdösek” voltak a korábbi támogatók. Rosszul mérte fel, hogy a független jelöltet a pártra szavazók egy jelentős része nem fogja támogatni. A függetlenség miatt a Készre leadott egyetlen szavazat sem segítette a kormányváltást!
  • A 2015-ben győztes „kétharmadbontó” egyébként lényegében annyi szavazatot kapott, mint a korábbi választásokon közös jelöltként induló MSZP-s Pál Béla. Az ellenzéki győzelem másik oka az volt, hogy a Fidesz elvesztette szavazói felét. Otthon maradtak. Persze erről Kész így beszél: „amikor lebontottam a veszprémi választók akaratából a kétharmadot...” Hát persze, Ő egyedül! Na ne.”

– írta a veszprémi önkormányzati képviselő Hartmann, aki szerint parlamenti képviselőként Kész rosszul politizált, nem karolta fel a helyi ügyeket, nem lépett a Quaestor ügyében sem megfelelően, viszont konfliktusba került a város vezetésével. „És most sem kellene ócsárolni azokat, akik megteremtették Veszprémben azt, amit KÉSZ egyébként hiányol: a Fidesszel szembeni egy ellenzéki jelöltállítást.”