Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kész Zoltán: Ilyen ellenzékkel 2086-ban is a Fidesz nyer

2018.07.27. 08:05

Kiszáll a politikából Kész Zoltán, aki 2015-ben szinte ismeretlenül legyőzte a veszprémi időközi választáson a Fideszt, amely így elvesztette kétharmados többségét a 2014-2018-as ciklusra.

A Népszavának adott interjújában a 2018-ig függetlenként dolgozott képviselő az ellenzékkel kapcsolatos csalódásáról beszélt. 

  • Nem messiást kellett volna várni, hanem 106 közös ellenzéki jelöltre lett volna szükség. Helyette csak beszéltek az összefogásról.
  • Az elmúlt tíz évben az ellenzék elfelejtette, amit 2002 óta viszont művel: dolgozni, dolgozni, dolgozni – bár ezt a kormánypárt tisztességtelen eszközökkel teszi.
  • Nulla mozgósítás mellett nem meglepő, hogy Veszprémben a legutóbbi időközin az MSZP-vel megtámogatott LMP-s jelölt 160 szavazatig jutott.
  • Magát is okolja a 2018-as veszprémi vereségért, még ha nőtt is az ellenzéki szavazatok száma a falvakban.

Április 9-én voltak ellenzéki vezetők, akik nagy mosollyal elmondták, hogy ők amúgy nyertek. Amikor a kudarcot sikerként interpretálják, amikor teljesen hülyének nézik a saját választóikat, az vállalhatatlan

– mondta a civil életbe visszavonuló Kész, aki egyelőre semmilyen ellenzéki párthoz nem csatlakozik. Az ellenzék kényelmes helyzetet biztosít a kormánypártnak a puszta létével.

„Ha ez így megy tovább, 2022-ben, 2026-ban, 2030-ban, de még 2086-ban is a Fidesz fog kétharmaddal győzni” – mondta Kész, emlékeztetve arra, hogy Orbán számára is kulcs volt a kétharmad és annak elveszítése, amelynek 2018 áprilisi visszaszerzése után újabb lendülettel vethette bele magát a rendszer átszabásába. "Folyamatos a kétharmados dömping, ez lesz ezután is. Ehhez nem tudok asszisztálni tiszta lelkiismerettel.” 

Deazonban!!!

Kész szerint inkább csak a jelent tekintve pesszimista: „Az ország jövőjét akor lehet optimistának tekinteni, ha létrejön egy új alternatíva, alulról építkezve.Olyan emberekkel, akik hajlandóak dolgozni, és egy csapatba tudnak verődni. Nem érdekes, hogy jobb- vagy baloldaliak, mert a lényeg, hogy Fidesz, vagy nem Fidesz.”

Az MSZP-nek nem tetszett Kész kifakadása

Na most már elég! – ezzel a mondattal indította bejegyzését az MSZP Veszprém megyei szervezetének elnöke, reagálva Kész interjújára.

Hartmann Ferenc szerint nem lehet szó nélkül hagyni a nyilatkozatot, mert akkor úgy tűnik, Kész szavaiban csak igazság van. Pedig:

  • „A közös jelölés hiányát éppen az teszi szóvá, aki megkapta a példaértékű támogatást. Ez nem fair! Az kifogásol, akinek 2018-ban már „büdösek” voltak a korábbi támogatók. Rosszul mérte fel, hogy a független jelöltet a pártra szavazók egy jelentős része nem fogja támogatni. A függetlenség miatt a Készre leadott egyetlen szavazat sem segítette a kormányváltást!
  • A 2015-ben győztes „kétharmadbontó” egyébként lényegében annyi szavazatot kapott, mint a korábbi választásokon közös jelöltként induló MSZP-s Pál Béla. Az ellenzéki győzelem másik oka az volt, hogy a Fidesz elvesztette szavazói felét. Otthon maradtak. Persze erről Kész így beszél: „amikor lebontottam a veszprémi választók akaratából a kétharmadot...” Hát persze, Ő egyedül! Na ne.”

– írta a veszprémi önkormányzati képviselő Hartmann, aki szerint parlamenti képviselőként Kész rosszul politizált, nem karolta fel a helyi ügyeket, nem lépett a Quaestor ügyében sem megfelelően, viszont konfliktusba került a város vezetésével. „És most sem kellene ócsárolni azokat, akik megteremtették Veszprémben azt, amit KÉSZ egyébként hiányol: a Fidesszel szembeni egy ellenzéki jelöltállítást.”