Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszavazást kezdeményez az MSZP a csatlakozásról az Európai Ügyészséghez

2018.07.27. 13:08

Az MSZP szerint Magyarországon nem érvényesül a törvény előtti egyenlőség, a fideszes oligarchákat, a közpénzszivattyús ügyeket nem vizsgálja az ügyészség, az uniós pénzeket büntetlenül hordhatják haza az ismerősök, családtagok. Ezért népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Unió Ügyészségéhez.

Az NVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Tóth Bertalan pártelnök elmondta, hogy a másik benyújtott népszavazási kezdeményezésük arra irányul, hogy a közpénzből fizetett hirdetések és a kormánypropaganda ne a fideszes barátoknál, háttércégeknél landoljon, azokat nézettség alapján osszák el.

Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese a következmények nélkül maradt Elios-ügyre utalt, és arra, hogy az uniós adófizetőknek joguk van tudni arról, ha a pénzük fideszes oligarchák zsebébe vándorol. Harangozó szerint tisztában vannak vele, hogy az uniós ügyészségi csatlakozásra irányuló népszavazási kezdeményezéseket korábban elutasították, de szerintük azóta változott a jogi környezet, az Európai Ügyészség is megkezdte már a munkát. A mostani kérdés "nagyjából" úgy hangzik, hogy 

Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt arra, hogy benyújtsa csatlakozási kérelmét az Európai Uniós ügyészséghez?

Az MSZP szerint ez a megfogalmazás megfelel a népszavazásra feltett kérdésekre vonatkozó előírásoknak. Tavaly az elutasításkor az NVB arra hivatkozott, hogy népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet tartani, a (hasonló) kérdések azonban valójában a kormány hatáskörébe tartozó kérdést kívántak népszavazás tárgyává tenni.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti elnökhelyettese arról beszélt, hogy korlátozni kell az állami cégek és a kormány közpénzből vásárolt hirdetéseit az országgyűlési, önkormányzati és EP-választások idején. A jövő évi EP- és önkormányzati választásra kormányzati hirdetési moratóriumot vezetnének be. Azt is szeretnék elérni, hogy a hirdetésekre, kommunikációra szánt  közpénzt az állam a lapok olvasottságával, nézettségével, hallgatottságával arányosan költse el a médiában, ne a baráti sajtót erősítse, hogy megmaradhasson a független sajtó Magyarországon.

A konkrét kérdés szövege nem hangzott el, vélhetően ebben a témában több kérdést nyújtottak be.