Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Orbán: Európa vezetői alkalmatlanok

Újabb iránymutatást várnak Orbántól Tusványoson

Vége
MG 5505
Dezső András
Dull Szabolcs
2018.07.28. 11:36

Összefoglaló

Orbán kiállt a kultúrharc mellett, szerinte az újabb kétharmad egy új korszak kiépítésére kapott felhatalmazást.
Európa vezetői szerinte alkalmatlanok.
Sorsdöntő az EP-választás, mert most le lehet váltani a liberális elitet.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Orbán Viktor megválaszolt pár kérdést, ezzel vége is rendezvénynek. Hamarosan jelentkezünk egy összefoglalóval, miről szólt Orbán beszéde, és ennek mi a jelentősége.

 • Orbán azt mondja, "szeretnénk jövőre a Néppárttal indulni", ám az Európai Néppártot láthatóan egymástól távol lévő pártok alkotják. A kormányfő viszont szeretné, ha áthidalhatóak lennének a távolságok. "Belső kompromisszumok árán össze kell adni az erőnket"

  A bent maradás felé, nem a kilépés felé hajlik a gondolkodásunk

  -  mondta Orbán, aki szerint a lojalitás fontos dolog, "mi nem megyünk el a Néppártból, csak elzavarni lehet minket".

  Orbán egy korábbi beszélgetést elmesélve azzal zárta, hogy megfogadja Helmuth Kohl tanácsát: "ami rossz a magánéletben, az rossz a politikában is."

 • Románia politikai viszonyait elemezve Orbán arról beszél, hogy

  óriási tartalékok politikai stabilitás területén.

  Romániában ugyanis szerinte bonyolult hatalmi helyzet van. Ezért ő a kormányzó párt elnökével próbál kiépíteni speciális viszonyt, ami nem könnyű, mert "gyanúba keveredünk", de "konkrét kérdésekben próbálunk megállapodni".

 • Orbán kapott egy olyan kérdést, hogy "mit tudunk tenni, hogy 96 százalék szavazzon Orbánra csonka honban is", ahogy a határon túl.

  Orbán szerint ez a 96 százalék "nagyon veszélyes, mert könnyen felcsúszik az ember 100 fölé". Arról azonban már gondolkodott, hogy elérte-e a Fidesz-KDNP támogatottsága csúcsát. Legutóbb 49,5% ot kapott a Fidesz, Orbán úgy látja viszont, hogy 63-65% között vannak azok, akik hajlandóak megfontolni, hogy a Fideszre szavazzanak.

 • A rendezvény még nem ért véget, Németh Zsolt most felolvassa azokat a kérdéseket, amelyeket írásban tettek fel a miniszterelnöknek. Ilyesmi érdekli a közönséget itt:

  • A Fidesz jövőre Néppárton belül vagy kívül fog indulni?
  • Miért nem lép ki a Fidesz a Néppártból?
  • Debrecentől mikor ér el az autópálya Romániáig?
  • Az olimpiai rendezés újra napirendre kerül-e?
  • Miért nincs magyar parlamenti képviselete a határon túli magyaroknak?
  • Hogyan lehet a levélszavazat folyamatát optimalizálni?
  • Lehet-e Liviu Dragnea partnere Budapestnek?
 • A kereszténydemokrácia nem liberális - hangsúlyozta Orbán. Hanem ha úgy tetszik, illiberális. Három példa: a kereszténydemokrácia bevándorlásellenes, multikulti-ellenes és a keresztény családmodell mellett áll. 

  Az EP-választáson szerinte a '68-as elitet lehet leváltani, és jönnek a '90-esek, az antikommunista, keresztény elkötelezettségű nemzedék. "Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk. Ma azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője" - mondta végül Orbán. 

 • Az EP-választás szerinte a bevándorlás kérdéséről fog szólni. A Soros-terv szerinte elakadhat, és Magyarország érdeke, hogy elakadjon. 

 • Nyugaton liberalizmus van, demokrácia nincsen - mondta. Azzal érvelt, hogy Európában általánossá vált a szólásszabadság és a cenzúra, a kellemetlen híreket a vezetők kontrollálják. 

 • Pártos, elfogult és nem barátja a szabadságnak - mondta az Európai Bizottságról. Szerinte a bizottság megtagadta a gyökereit, amikor a nyílt társadalmat kezdte el építeni. 

 • Európa valaha egy világformáló erőközpont volt. De ma már cenzúra van, politikai korrektséget kényszerítenek ránk, a kereszténységet megtalálta, az üzleti vállalkozás szelleme helyett pedig a bürokrácia uralja ma Brüsszelt - mondta. 

  "Európa vezetői alkalmatlanok, nem tudták megvédeni a bevándorlástól Európát" - mondta. Szerinte az Európai Bizottság csődöt mondott. Már csak 300 napja van hátra és lejár a mandátumuk. 

 • Orbán szerint nem az a lényeg, hogy milyen a politikai rendszer Törökországban, ennél fontosabb a stabilitás. Márpedig szerinte most Törökországban stabilitás van.

  Kell a NATO, de Európának rendelkeznie kell saját önvédelmi képességekkel, saját haderővel - mondta.

 • Az oroszok a következő egy évben ütközőzóna kialakítására fog törekedni, ebben Ukrajna kulcsszereplő lesz. Az ukránok abban bíztak, hogy belépnek az EU-ba, NATO-ba és csatlakoznak a Nyugathoz. Orbán szerint ennek nincs realitása, az oroszok vissza fogják billenteni ezt az állapotot. Orbán bírálta az EU-t, szerinte rossz a szankciós politika. 

  Várhatóan az amerikaiak folytatni fogják a kísérletüket, hogy sikeressen versenyezzenek Kínával. Amerika ebbe nem tőrödik bele, mag akarják változtatni a nemzetközi játékszabályokat, ez a szándék egy meghatározó erő lesz a következő időszakban - mondta.

 • Arról beszél, hogy fel kell építeni Közép-Európát, ami több mint a Kárpát-medence. Öt tézist állított fel:

  • mindenkinek joga van megvédeni a keresztény kultúrát és elutasítani a multikulturalizmust,
  • meg kell védeni a családot,
  • mindenkinek joga van megvédeni a kulcságazatokat, joga van megvédeni a határait és elutasítani a bevándorlókat.
  • és  minden országnak joga van ragaszkodni az egy nemzet, egy szavazat elvéhez.

  Orbán szerint van élet a globalizmuson túl. 

 • Ezt azután mondta, hogy éppen ajánlatot tett a szomszédos országoknak. 

  Székelyföld akkor is létezni fog, mikor már egész Európa behódolt az iszlámnak - jelentette ki és erre hatalmas tapsot kapott. 

 • Ezt is mondta, hozzátéve: aki a magyarokkal tart, az jól jár. A szomszédos országokkal összefogna, azt ajánlja nekik, hogy fektessenek be közösen. "Építsük meg közösen a Kárpát-medencét" - ajánlja a szomszédoknak. De ehhez szerinte kölcsönös tisztelet kell, ami megköveteli az őszinte beszédet. 

 • Arról beszél, hogy nagyon jó a magyar gazdaság, nőttek a bérek, javultak a demográfiai mutatók, a közbiztonság javult. 

 • Orbán úgy értelmezte az újabb kétharmados győzelmet, hogy új korszak felépítésére, kiépítésére kaptak felhatalmazást. Beleértve azt is, hogy új magyar gazdasági modellt építsenek. De szerinte egy korszak mindig több, mint egy politikai rend. A korszak egy ízlésvilág, egyfajta viselkedési mód. A korszakot inkább kulturális áramlatok adják. Kulturális korszakba kellene ágyazni a politikai rendszert - tette hozzá. A közéleti viták pont a kultúra területén robbantak ki - mondta a kormányfő. Orbán ezzel egyértelműen kiállt a kultúrharc mellett.

 • Orbán: 16 évet voltunk ellenzékben és 12 évet voltunk kormányon. Ennek a négy évnek a végén azt mondhatjuk, hogy helyreállt az egyensúly, de mi nem érjük be döntetlennel.

 • Ezzel kezdte Orbán, és azt mondta, hogy természetesen beszélni fog arról is, mi lesz majd, azaz mi fog majd történni. 

 • Tőkés nem hagyhatta ki, hogy meg ne említse beszédében a medvéket. Ne felejtsük, hogy nemrég Magyarország is medvelázban égett. Úgy tűnik, 2018-ban a hazai és a határon túli közélet fókuszában a medvék állnak. Egyelőre nem tudom, hogy ebből milyen hosszútávú következtetést lehet levonni. 

 • Románia ma rosszul fest. Törékenyebb, mint valaha

  - mondott egy erős mondatot az előbb Tőkés László. Szerinte "a beolvasztásunkra, megsemmisítésünkre irányuló pánromán doktrína" továbbra is érvényben van.

 • Csak Orbán beszédét fogja közvetíteni. Hát igen, mégiscsak van fontossági sorrend. 

 • Szenvedélyünk Erdély - ezt a mottót választotta beszédének Tőkés László, aki ezután a "tilalom alá helyezett székely autonóm terület szívéből" köszöntött minden résztvevőt. Orbán Viktort a "nemzet miniszterelnökének" nevezte.

  Örül annak, hogy a román hatóságok végül elszállították a Tusnádon problémát okozó medvét, és reményét fejezte ki, hogy a románok a medvék védelméhez hasonlóan kezelik majd a magyar kisebbség védelmének ügyét.

 • Németh Zsolt a rendezvény díszvendégeit sorolja: a határon túli magyar vezetőket, nemcsak erdélyieket, hanem a Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek.

  A magyar politikusok közül Németh külön kiemelte Semjén Zsoltot, Guylás Gergelyt, Kocsis Mátét, Kósa Lajost, Potápi Árpádot. Majd egy perccel később még Harrach Pétert is hozzátette.

 • Tusványos a szenvedélyünk!

  - a szabadegyetem idei jelmondatával indított Németh Zsolt. Megérkeztek ugyanis Orbán Viktorék a színpadra, hatalmas taps köszöntötte nyilván. Németh szerint ez a szenvedély a magyar nemzet összetartozásának ügye, a magyar kultúra megőrzésének ügye.

  Hogyan állunk? Mire készüljünk? Hogy áll a magyar nemzet, Európa? Németh Zsolt szerint ezekre a kérdésekre hallhatunk majd válaszokat a következő egy órában.

 • Megérkezett a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, és amikor elfoglalta a helyét, nagy taps köszöntötte. A hátul lévők azt hitték egy pillanatra, hogy Orbán érkezett, de nem, ez csak a türelmetlenkedő közönség tapsa lett. Félre volt kiírva a kezdés.

 • Reggel még elég borús volt az idő Tusnádfürdőn, esőre állt, ráadásul minden csupa sár volt. Ez ugyanakkor nem tartotta vissza Orbán szimpatizánsait, és kezdésre - ahogy nézem - megtelt a nagyszínpad előtti rész. Az biztos, hogy a tömeg vetekszik a keddi Rúzsa Magdi koncertre érkezők számával.

 • Orbán Viktort nemcsak a helyiek akarják meghallgatni, Magyarországról is szép számmal érkeztek ismert arcok. Számos Fidesz-KDNP-s politikus már az első sorban toporog: Harrach Péter, Kósa Lajos, Potápi Árpád, Bajkai István, Tessely Zoltán már meg is találta a helyét.

  A politikusokon kívül is látni ismert embert: jóval a kezdés előtt feltűnt például Schmidt Mária, Pálffy István, a TV2-s Marsi Anikó és Palik László is.

 • A színpadot természetesen már előkészítették a beszédre. A berendezés és a koreográfia a szokásos: Németh Zsolt fideszes képviselő, a szabadegyetem alapítója és egyik szervezője vezeti fel a beszédet. Orbán előtt pedig Tőkés László püspök, a Fidesz listáján bejutó EP-képviselő szólal fel. Tavaly kérdéseket is lehetett papíron küldeni, többet Orbán meg is válaszolt. Megeshet, hogy most is így lesz.

 • Minden évben, így most is nagy várakozás előzi meg a magyar miniszterelnök felszólalását. Orbán Viktor az előző években többször is fajsúlyos kijelentéseket és bejelentéseket tett Tusványoson (illiberális demokrácia, Trump támogatása), így most is arra számítanak itt, Tusnádfürdőn, hogy a kormányfő mond valami emlékezeteset.

  A Fidesz politikusai az egész héten a jövő évi EP-választás sorsdöntő szerepéről beszélt, így várhatóan Orbán is beszél majd erről, és beindítja a jövő évi kampányokat. Arra számítanak itt, hogy Orbán egyfajta iránymutatást ad, hogy a parlamenti választási győzelem után hogyan lehet felkészülni a jövő évi választásokra, feladatokra.