Judit
2 °C
7 °C

A választás, amelyen már ellenfele sincs a Fidesznek

2018.07.28. 07:01

Időközi polgármesterválasztás tartanak vasárnap Szerencsen, de már most borítékolható, ki lesz a győztes: a fideszes Nyíri Tibor, aki most alpolgármester. 

Ugyanis ő az egyedüli induló.

Elemezni így legfeljebb azt lehet majd az eredményekben, hogy hány szavazót tudott mozgósítani a kormánypárt. 

A városban azért tartanak időközi választást, mert az eddigi polgármester, Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) az áprilisi országgyűlési választáson parlamenti mandátumot szerzett. Tíz szavazókörben összesen 7735 választópolgár szavazhat vasárnap.

Szerencs egyébként is a fideszesek mekkája, köszönhetően az úgynevezett kislistás rendszernek, amit a 2014-es önkormányzati választáson már alkalmaztak. Ennek az a lényege, hogy a 10 ezer fős alatti településeken felírják az összes jelölt nevét a listára, és annyi jelöltre szavazhat a választó, ahány képviselői hely van. Ez a módszer annyira bejött a Fidesznek, hogy 2014-ben a 8 fős testületbe 8 fideszes képviselő jutott be.  

Koncz Ferenc leköszönő polgármester szerint a kislistás rendszer nagyon igazságos. Ahogy azt a Magyar Narancsnak kifejtette: „ennél egyértelműbben egy település nem tudja kifejezni akaratát, ebben nincs aránytalanság. Ez a világ legigazságosabb rendszere. A szerencsiek döntöttek így, el kell fogadni.” Ami azért vitatható állítás, mert az áprilisi választáson Szerencsen a szavazók 60 százaléka szavazott a kormánypártra, a 40 százalékuk az ellenzékre. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?