Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hosszas pereskedés után kiderült, hányan fagytak halálra az országban

2018.07.29. 21:32 Módosítva: 2018-07-30 12:24:40

Csaknem két éves huzavona, és fél év pereskedés után A Város Mindenkié csoport az Utcajogász Egyesület segítségével megszerezte, pontosan hány ember fagyott halálra az országban a 2016-17–es télen – írja a 444.hu.

A csoport a héten kapta meg az adatokat, miután a rendőrség nem fellebbezett a bíróság első fokon meghozott döntése ellen, pedig korábban egyébként több alkalommal is azzal az indokkal utasították el az igénylést, hogy az adatok nincsenek meg a rendőrségnél.

Az adatbázis két kategóriát különböztet meg, az egyik a  “gyaníthatóan kihűlés miatt elhunyt”, a másik pedig a “hatósági eljárás által megállapítottan kihűlés miatt elhunyt”, a kettőt pedig az különbözteti meg egymástól, hogy az első esetben még nem zárult le a haláleset vizsgálata, míg a másikban már igen.

Az adatokat aztán aszerint bontják tovább, hogy közterületen, vagy magánterületen történt a haláleset, ez alapján pedig

  • közterületen az ominózus télen 55-en,
  • magánterületen pedig 125 ember fagyott meg.

Összességében tehát a fűtési időszakban, azaz 2016 október 15-től 2017 március 1-ig

összesen 180 ember fagyott meg az országban.

Ebből jól látszik, hogy a fagyhalál az esetek többségében nem is az utcán, hanem lakásban, vagy valamilyen fedett helyen következik be, a leginkább  érintett területekből pedig kikövetkeztethető, hogy a probléma elsősorban a szegénységgel függ össze. Ez a szám egyébként ránézésre viszonylag közel van a KSH adataihoz, a hivatal adatai szerint 2016-ban 238 ember halálát okozta "túlságosan nagy hideg".

A pontos szám fényében egyébként még érdekesebb Czibere Károly, szociális ügyekért felelős államtitkár márciusi nyilatkozata, aki akkor – miközben az adatok kiadásáról még szó sem volt – arról beszélt, hogy több száz ember életét menthette meg az akkori extrém hideg miatt bevezetett vörös riasztás.