Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

2018.07.30. 16:59 Módosítva: 2018-07-30 17:22:50

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. A másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el.

Az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák erről. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Jövő héten enyhül csak

Az OMSZ szerint csak a jövő hét elején várható majd enyhülés, már napok óta az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt, vasárnap még a vörös kód is érvénybe lépett. Hétfőn Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.

A napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország nagy részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti. A maximumok hétfőn és a hét további részében is jellemzően 29-34 fok között alakulnak.

A magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap - közölte az OMSZ. Az Ibériai-félszigeten "valóban rendkívüli, sőt szó szerint elviselhetetlen hőség" várható ezen a hétvégén, 43-45 fok lehet vasárnap, Portugáliában pedig 50 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de Magyarországra nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt a jövő héten hűvösebbre is fordulhat az idő.

Fokozatok

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el - közölte az MTI. Az első fok a figyelmeztető jelzés, ami azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, ami indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Mire figyeljenek?

A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent, de csak az ésszerű dolgokat kell jobban betartani ilyenkor. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A hőség idején mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrét mindenki megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védje a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Ha valakinek otthon nagyon melege volna, itt találhatja a katasztrófavédelem listájátbudapesti klimatizált helyiségekről

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!