Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

2018.07.30. 16:59 Módosítva: 2018-07-30 17:22:50

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. A másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el.

Az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák erről. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Jövő héten enyhül csak

Az OMSZ szerint csak a jövő hét elején várható majd enyhülés, már napok óta az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt, vasárnap még a vörös kód is érvénybe lépett. Hétfőn Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.

A napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország nagy részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti. A maximumok hétfőn és a hét további részében is jellemzően 29-34 fok között alakulnak.

A magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon Magyarországon inkább abban rendkívüli, hogy mostanáig nem fordult elő forró nap - közölte az OMSZ. Az Ibériai-félszigeten "valóban rendkívüli, sőt szó szerint elviselhetetlen hőség" várható ezen a hétvégén, 43-45 fok lehet vasárnap, Portugáliában pedig 50 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de Magyarországra nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt a jövő héten hűvösebbre is fordulhat az idő.

Fokozatok

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el - közölte az MTI. Az első fok a figyelmeztető jelzés, ami azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, ami indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Mire figyeljenek?

A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent, de csak az ésszerű dolgokat kell jobban betartani ilyenkor. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A hőség idején mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrét mindenki megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védje a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Ha valakinek otthon nagyon melege volna, itt találhatja a katasztrófavédelem listájátbudapesti klimatizált helyiségekről