Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán, az illiberális

2018.07.30. 12:30

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének leginkább a liberális demokráciával szembeállított illiberális kereszténydemokráciáról szóló része ütötte át a nyugati sajtó ingerküszöbét. 

Mondjuk ki nyugodtan, hogy a kereszténydemokrácia nem liberális. A liberális demokrácia az liberális, a kereszténydemokrácia per definitionem nem liberális, ha úgy tetszik, illiberális

– mondta Orbán, majd a multikulturalizmus, a bevándorlás és a családmodell példáján keresztül bemutatta, mit is jelent ez a szembenállás. Akárcsak 2014-ben, a nyugati sajtóban most is az illiberális rendszer melletti kiállás került be minden tudósításba. 

A Reuters megjegyezte, hogy Orbán az egy nappal korábbi rádióinterjújában üdvözölte Steve Bannon brüsszeli alapítványát, amellyel a szélsőjobboldali, EU-szkeptikus politikai mozgalmakat fogja majd támogatni. 

A hírügynökség azt is hozzátette a tusnádfürdői beszédhez, hogy a Fidesz az utóbbi években démonizálta Soros Györgyöt és a civil szervezeteket, valamint hogy Orbán közel került Oroszországhoz, és rendszeresen kritizálja az EU oroszok elleni szankcióit. 

A Bloomberg is felidézte Orbán pénteki rádióinterjúját, amelyben a kormányfő arról beszélt, hogy az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva. A hírügynökség emlékeztetett, hogy Orbán Tusnádfürdőn beszélt először (2014) az illiberális demokráciák iránti szimpátiájáról, és itt jelentette ki első európai vezetőként (2016), hogy a magyaroknak jobb lenne, ha Trumpot választanák az amerikaiak. 

A Bloomberg azt is hozzátette, hogy múlt hónapban a parlament elfogadta a Stop Soros törvénycsomagot, amely értelmében akár börtönbe is kerülhet, aki a bevándorlást támogatja. A tusnádfürdői beszédből kiemelték még, hogy Orbán komoly változásokat lengetett be 2018 második felére. 

Merkelnek kínos

Orbán Viktor páneurópai kampányt akar folytatni, hogy helyreállítsa a hagyományos konzervatív politikát, amely szerinte ellenzi a bevándorlást és a multikulturalizmust, kiáll viszont a hagyományos keresztény családmodell mellett – írták a The Timesban. 

Az MTI szemlélje szerint a konzervatív brit napilap szerint a magyar miniszterelnök szövetségesei Lengyelország és Sebastian Kurz osztrák kancellár. Megjegyezték viszont, hogy

Angela Merkel német kormányfő számára kínos, hogy Orbán Viktor az ő centrista, főáramú politikájától a "populista nacionalizmus" felé elmozdulva fogalmazza újra a kereszténydemokráciát.

A stratégia azonban vonzó a Merkel pártjával együtt kormányzó bajorországi konzervatívoknak – írták a brit lapban.