Judit
2 °C
7 °C

Mága Zoltán újjáépíttet egy imaházat

2018.08.01. 16:02 Módosítva: 2018-08-01 16:04:15

Mága Zoltán hegedűművész újjáépítteti a kárpátaljai Nagydobrony romatelepén felgyújtott imaházat és óvodát - közölte a RomNet. A most zajló 100 templomi jótékonysági koncertjeinek bevételéből segíti a magyar ajkú cigányokat, hogy karácsonyra már ismét működhessen a romák temploma.

Kárpátalja legnagyobb magyar községében, a magyar többségű Nagydobrony településen július 15-én hajnalban feltehetően szélsőjobbaldali támadók szándékos gyújtogatása miatt leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda teljes felújítására fordítja. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok, a konyhai eszközök. Az óvodába hatvan olyan roma gyerek járt, akiknek szüleik többnyire írástudatlanok, így nem tudják őket segíteni a tanulásban.

Mága Zoltán hegedűművész a RomNet-nek azt mondta: a most zajló, 100 állomásból álló templomi jótékonysági koncertsorozatának bevételéből kifizeti az épület helyreállításának költségeit. A hegedűművész abban bízik, hogy a karácsonyi istentiszteletet már a felújított imaházban tudják megtartani.

Számomra az élet, a család biztonsága, Isten szeretete és a tudás elsajátítása a legfontosabb érték és feladat a világon, éppen ezért a hitéletet és a lelket, valamint a felebaráti szeretetből fakadó tenni akarást is erősítő templomi koncertsorozatom a legjobb összekötő kapocs, hogy a tragikus sorsú nagydobronyi magyar közösséget megsegítsem

- fogalmazott a hegedűművész.

Mága Zoltán szerint az, hogy idén februárban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát gyújtották fel, és az elmúlt időszakban a magyarajkú romák ellen követtek el súlyos atrocitásokat, amik során megölték a 24 éves Papp Dávidot, és két 19 éves fiút, egy 30 éves nőt, valamint egy 10 éves gyermeket megkéseltek, arra ösztönözi a Kárpát-medencei magyarságot, hogy összetartóbbak és szolidárisabbak legyenek egymással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?