Szó szerint szociohorror volt az avasi baltás gyilkosság

2018.08.01. 17:31

Súlyos részleteket közölt a rendőrség a Zsaru Magazinban a július 5.-ei ügyről, amikor egy 25 éves férfi baltával ütötte agyon 45 éves ismerősét.  

Az eset Miskolcon, az avasi erdőben történt, ahol egy ötfős baráti-családi társaság élt sátrakban, kalyibákban. Ahogy a rendőrség fogalmazott, "maguk választotta, egyszerű, nomád körülmények között" éltek, magyarul csöveztek.

A kis kolónia három sátorban élt a fővizsgáló őrnagy szerint, az egyikben egy negyvenes asszony, őt gyakran látogatta élettársa, akinek a városban épített lakhelye volt. A másik sátorban a nő fia lakott az élettársával, a harmadikban pedig az állapotos lánya a párjával. Fémhulladékok, visszaváltható üvegek gyűjtéséből és kéregetésből éltek, a pénz nagy részét pedig alkoholra fordították. 

Július 5-én délután sem volt ez másként, a társaság hat liter borral tért vissza a városból, ezután pedig sört ittak (a terhes nő kivételével), és a tanúk elmondása szerint a gyilkosság gyanúsítottjának élettársa megjegyzést tett az áldozatra, azt sugallta, hogy szexuális kapcsolatuk volt. A férfi először hárította ezt, majd megindult a nő felé. Ezt a mozdulatot a részeg gyanúsított, a 25 éves Sz. Richárd túlreagálta, és az egyik portyáján talált baltával lesújtott a 45 éves áldozat fejére. Az áldozat terhes élettársa ölébe rogyott, miközben a támadó további csapásokat mért rá a baltával. 

Ezután a tettes és élettársa elmenekültek, de a menekülés közben egy gyertya felgyújtotta a sátrukat, ezzel még nagyobb káosz lett úrrá a sokkos állapotban lévő társaságon, akik a sérültet próbálták ellátni. Az öt-hat fejre mért, erős ütés után nem volt esélye a túlélésre, a mentőautóban halt meg. Utolsó mondatával születendő gyereke megóvására kérte élettársát.  

A rendőrök két órán belül elfogták a gyilkosság gyanúsítottját, aki először letagadta, amit tett, és anyja élettársára akarta kenni a gyilkosságot, de ezt a tanúk cáfolták. 

A rendőrség emberölés miatt indított eljárást az írni-olvasni nem tudó gyanúsított ellen, és elrendelték elmeorvos-szakértői vizsgálatát.