Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Golyóálló mellényben kutatta a migrációt a Miniszterelnökség államtitkára

20658618 cdc4edc0c64a6e3fe2f2588f439f741a o
2018.08.02. 07:17

Lázár Jánossal együtt távozott a Miniszterelnökségtől egykori jobbkeze Csepreghy Nándor is, a Miniszterelnökséget vezető új miniszter, Gulyás Gergely mellé pedig a Századvégtől érkezett Orbán Balázs. Gulyás minisztériumában egy stratégiai államtitkárság jött létre, ennek vezetését, és egyben gyakorlatilag Gulyás helyettesi posztját kapta meg.

Orbán Balázst a Századvégen (kutatási igazgató) kívül a szintén a Századvéghez köthető Migrációkutató Intézet éléről is lehet ismerni. Utóbbinak legfőbb tevékenysége nagyjából abban merül ki, hogy a kormány médiafelületein a kormány migrációval kapcsolatos intézkedéseit méltatja szakértői minőségben. Az intézet tevékenységéről bővebben az álcivil szervezeteket összesítő cikkünkben írtunk.

Orbán Balázzsal a ma megjelenő HVG-ben olvashatnak interjút, amiből a következők derültek ki:

  • Legfőbb hobbija ........................................................, igen: a foci
  • Tanára, Stumpf István ajánlotta be a Századvéghez, ahol megismerkedett a politikával, és sok támogatást kapott a fideszes "holdudvartól", de nem merült fel, hogy a lojalitását azzal kellene kifejeznie, hogy belép a Fideszbe
  • 29 évesen úgy lett a Migrációkutató Intézet vezetője, hogy ezzel kapcsolatos tudományos előélete nem volt. De szerinte akiknek volt tudományos tapasztalata, azok meg nem látták a valóságot. Ő pedig megnézte azt magának: "Én voltam golyóálló mellényben Irakban, Líbiában, Nigériában, és végigjártam a balkáni útvonalat – amit nem sok mindenki mondhat el ebből a körből" – mondja.
  • Amit ebből tanult: súlyos konfliktusokkal van teli a világ, melyekben nemhogy a megoldás, de több esetben az állásfoglalás sem a magyarok feladata. És szerencsések vagyunk, békében élünk.
  • Gulyás Gergely helyettesítését szinte rá szabták.
  • "(...) amíg a jelenlegi miniszterelnök az ország építésén dolgozik, én boldog leszek, ha ezt a munkáját segíthetem."

(Borítókép: Orbán Balázs facebook oldala)