Golyóálló mellényben kutatta a migrációt a Miniszterelnökség államtitkára

20658618 cdc4edc0c64a6e3fe2f2588f439f741a o
2018.08.02. 07:17

Lázár Jánossal együtt távozott a Miniszterelnökségtől egykori jobbkeze Csepreghy Nándor is, a Miniszterelnökséget vezető új miniszter, Gulyás Gergely mellé pedig a Századvégtől érkezett Orbán Balázs. Gulyás minisztériumában egy stratégiai államtitkárság jött létre, ennek vezetését, és egyben gyakorlatilag Gulyás helyettesi posztját kapta meg.

Orbán Balázst a Századvégen (kutatási igazgató) kívül a szintén a Századvéghez köthető Migrációkutató Intézet éléről is lehet ismerni. Utóbbinak legfőbb tevékenysége nagyjából abban merül ki, hogy a kormány médiafelületein a kormány migrációval kapcsolatos intézkedéseit méltatja szakértői minőségben. Az intézet tevékenységéről bővebben az álcivil szervezeteket összesítő cikkünkben írtunk.

Orbán Balázzsal a ma megjelenő HVG-ben olvashatnak interjút, amiből a következők derültek ki:

  • Legfőbb hobbija ........................................................, igen: a foci
  • Tanára, Stumpf István ajánlotta be a Századvéghez, ahol megismerkedett a politikával, és sok támogatást kapott a fideszes "holdudvartól", de nem merült fel, hogy a lojalitását azzal kellene kifejeznie, hogy belép a Fideszbe
  • 29 évesen úgy lett a Migrációkutató Intézet vezetője, hogy ezzel kapcsolatos tudományos előélete nem volt. De szerinte akiknek volt tudományos tapasztalata, azok meg nem látták a valóságot. Ő pedig megnézte azt magának: "Én voltam golyóálló mellényben Irakban, Líbiában, Nigériában, és végigjártam a balkáni útvonalat – amit nem sok mindenki mondhat el ebből a körből" – mondja.
  • Amit ebből tanult: súlyos konfliktusokkal van teli a világ, melyekben nemhogy a megoldás, de több esetben az állásfoglalás sem a magyarok feladata. És szerencsések vagyunk, békében élünk.
  • Gulyás Gergely helyettesítését szinte rá szabták.
  • "(...) amíg a jelenlegi miniszterelnök az ország építésén dolgozik, én boldog leszek, ha ezt a munkáját segíthetem."

(Borítókép: Orbán Balázs facebook oldala)