Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb repülőgépet vett a honvédség

2018.08.06. 10:14

Egy könnyű, többcélú futár- és szállítógépet vett a Magyar Honvédség, mondta Szénási Jenő ezredes, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetője az M1 hétfő reggeli műsorában. A Dassault Falcon 7X típusú repülő pénteken érkezett meg Magyarországra.

A gép kisebb kötelékek szállítására, valamint nagy sebességű, nagy távolságú átrepülési feladatokra alkalmazható.

A honvédség szállítóképességének megújításához járul hozzá. Katonai repülőgép lesz, katonák fogják üzemeltetni

- mondta az ezredes.

A 444.hu cikke szerint a Dassault Falcon 7X-et használta vásárolta a hadsereg, de az áráról sem a hadügyi tárca, sem pedig a kormány nem ad ki információt. A 12-16 személyes, 23 méter hosszú francia gyártmányú gép hatótávolsága 11 000 kilométer, repülési magassága eléri a 15 500 métert, legnagyobb sebessége 0,9 Mach (956 km/h).

Egy Dassault Falcon 7X
Egy Dassault Falcon 7X
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A gyártó meghatározása szerint a business jet gép az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis légiszállítási századának (Teve század) állományába tartozik majd, éppúgy, mint a szintén nemrég vásárolt Airbus 319-es, amelyet annak ellenére, hogy honvédségi célra vásárolták, mégis a kormány utazgat vele