Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Rejtély marad a Seuso-kincsek felfedezőjének meggyilkolása

2018.08.06. 05:33

Felfüggesztette a nyomozást a rendőrség a Seuso-kincseket felfedező férfi meggyilkolásának ügyében, így a harmincnyolc éves rejtély megoldására továbbra is várni kell - írta a Magyar Hírlap.

A lap információját a rendőrség megerősítette, ám mivel a nyomozás folytatásának lehetősége továbbra is fennáll, bővebb tájékoztatást nem adtak.

A Seuso-kincseket megtaláló Sümegh József ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen. A férfit 1980-ban gyilkolták meg Polgárdiban, holttestét egy pincében fedezték fel, mellette egy kiásott gödröt találtak a nyomozók, ami vélhetően a később Seuso-kincseknek elnevezett római ezüst edénykészlet rejtekhelye lehetett.

A vizsgálat akkoriban öngyilkosságot állapított meg, ám a rendszerváltozást követően a Legfőbb Ügyészség újabb nyomozást rendelt el, amely szerint a férfi gyilkosság áldozata lett, az általa megtalált nagy értékű ezüst lelet pedig eltűnt - idézte fel a lap.

Sümegh József amatőr kincskeresőként kutatta a római emlékeket. Halála után a Seuso-kincseknek jó időre nyomuk veszett, a nyolcvanas években előbb Nyugat-Európában, majd az Egyesült Államokban tűntek fel.

Hosszas pereskedés és tárgyalássorozat után a kincs ma biztosan ismert tizennégy darabja visszakerült Magyarországra, jelenleg a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!