Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendkívüli ülést hívott össze a Kórházszövetség a pénzügyi botrány kirobbanása miatt

2018.08.07. 07:05 Módosítva: 2018-08-07 12:01:36

Rendkívüli elnökségi ülést hív össze a Magyar Kórházszövetség, amelyre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviselőjét is meghívják, hogy közösen tárják fel a problémákat - írja a keddi Magyar Idők. A lépés azután következett, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke több kórház és a szakrendelő ellenőrzését követően állította:

pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.

És ez az anarchia a leltározástól a beszerzéseken át az elszámolásokig mindenre kiterjed. Domokos László szerint a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de azokon a helyeken, ahol a pénzügyek nincsenek rendben, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia az államnak.

A kórházszövetség az elnökségi ülés után fog hivatalos állásfoglalást kiadni, de annyit megjegyeztek, Domokos László nem nevezett meg konkrét kórházakat, így addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni, amíg meg nem tudják, hol is történtek visszaélések. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a közbeszerzéseket a kórházak külön-külön kezelik, így az ott tapasztalható anomáliákra sem tudnak egységes választ adni, ráadásul a szakrendelők nem hozzájuk, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak.

A számvevőszék évek óta tart ellenőrzéseket, és korábban is pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, valamint likviditási problémákat talált több vizsgált intézménynél is. A problémák felszámolására több megoldási javaslat is született.

Ónodi-Szűcs Zoltán korábbi egészségügyi államtitkár javaslata volt a kórházigazgatók felett álló kancelláriarendszer kialakítása, amellyel hatékonyabbá akarták tenni az intézmények működését. A kormányhoz közel álló lap emlékeztet arra, hogy a tervet az ÁSZ akkor üdvözölte, ám a Magyar Kórházszövetség megtorpedózta, így végül a kormány úgy döntött, az idei választások utánra halasztja a döntést, a kancelláriákról azonban április óta nem esett szó.

Frissítés 11-kor: Az ÁSZ legújabb tájékoztatása szerint újabb két önkormányzati egészségügyi szakrendelőnél tártak fel szabálytalanságokat. Egy rétsági és egy cigándi szakrendelőnél azt állapították meg, hogy az önkormányzatok nem gyakorolták rendesen a tulajdonosi jogaikat, a bevételek és ráfordítások elszámolása nem volt szabályszerű, gazdálkodása nem volt átlátható, hiányos volt a leltár is. Az ÁSZ emellett vizsgálta a kisteleki szakrendelőt is, ahol az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítésén kívül mindent rendben találtak. Az ÁSZ teljes közleményét itt olvashatja el.

Frissítés 12-kor: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tanulmányozni fogja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kórházakat érintő vizsgálati eredményét - közölte a minisztérium sajtóosztálya kedden az MTI-vel. A közleményben megjegyezték, az ÁSZ jelentéséről eddig megismert információkkal egybevág, hogy az Emmi már korábban intézkedési terv kidolgozását kezdte meg a kórházak gazdálkodásával kapcsolatban.