Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vona: Orbán összemixelte Horthyt és Kádárt

2018.08.07. 11:19 Módosítva: 2018-08-07 11:19:26
A Jobbik korábbi miniszterelnök-jelöltje vlogot indít, amiben társadalmi témákkal kíván foglalkozni. Az expolitikus ezenkívül a választásról, Orbán Viktorról és Simicska Lajosról is beszélt egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

Vlogot indít Vona Gábor, a Jobbik lemondott elnöke, jelentette be egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Vona heti egy, hat-nyolc perces videót akar készíteni társadalmi témákról, de nem kifejezetten politikáról. Megnevezett három témát is, amivel szívesen foglalkozna; így megemlítette

  • a külföldre vándorló magyarokat, ami a Jobbik egyik fő témája is volt a kampányban;
  • a cigányság problémáját, amiről úgy gondolja, hogy van mondanivalója ebben a kérdésben. Ígérete szerint el fog menni olyan helyekre is, ahová jobbikos politikusként csak kísérettel lenne szerencsés mennie;
  • a gyerekek játékfüggőségét.

A vloggal Vonának az a célja, hogy befolyásolja a társadalmi hangulatot. Úgy érzi, hogy itt nőni fog a mozgástere a pártpolitikához képest. Mint ismert, Vona reklámcéget is alapított, a vlog működtetését pedig közösségi finanszírozásból kívánja megoldani.

Élet a NER-en kívül

Vona a háttérbeszélgetésen beszélt Orbánról és a választásról is. Azt mondta,

Orbán összemixelte Horthyt és Kádárt, kiöntötte egy koktélba, és ez mindenkinek finom volt.

Az expolitikus azt mondta, hogy szerinte a NER nem választás útján fog megdőlni, és már az is kérdés számára, hogy április 8-án valóban választás volt-e, vagy csak minden szereplő eljátszotta. Úgy látja, nem hibázott a voksolás előtt, idealista volt (és saját bevallása szerint maradt is), hitt a magyar társadalomban. 

Vona számára most az a kérdés, hogy lehet-e valaki közéleti szereplő, szavai szerint „influencer”, úgy, hogy közben a NER nem csinálja ki. Mint mondta, nincs előtte minta, olyat akar csinálni, amit eddig még senki. A beszélgetésen elhangzott, hogy pártpolitikai ügyekre nem akar majd reagálni. 

Pártpolitikusként a NER leváltása volt a célom, most a NER-en kívül próbálom elhelyezni magam

– mondta. 

Vona hozzátette: a Jobbik tagja marad, de nem lesz hivatalosan tanácsadó, elemző, nincs szerződése a párttal. Azt mondta, úgy kell elképzelni a szerepét, hogy ha megkérdezik a véleményét, elmondja, de nem csak a Jobbiknak, bárkivel szívesen leül beszélgetni. 

Közösen indult volna az LMP-vel

A vlogján kívül szóba került néhány érdekes történés a korábbi politikusi pályafutásából. 2016-ban, amikor Schiffer András lemondott az LMP társelnökségéről, Vona megkereste, és azt ajánlotta neki, hogy az LMP és a Jobbik próbáljon közösen építkezni, majd együtt indulni a 2018-as választásokon. Vona szerint nem rajta múlott, hogy ez végül nem jött össze. Ugyanakkor úgy látja, hogy

a magyar politikában továbbra is az lehet az egyetlen innováció, ha a Jobbik és az LMP összefog.

Szerinte mindkét pártban van erre fogékonyság, és mindkét párt tud adni olyat, ami hiányzik a másikból. Az LMP nyugati legitimitást, a Jobbik szervezeti hátteret hozhatna. Vona azt mondta, ez a két tiszta és független párt maradt Magyarországon, számukra és számára is az most a legnagyobb kihívás, hogy „tudnak-e reményt adni a magyar társadalomnak". Vona szerint itt kezdődik a politika. 

Vona arról is beszélt, hogy a Jobbik tisztújítása előtt leült Schneider Tamással, akinek elmondta, hogy 2020-ban sem tervez visszatérni a párt élére, tehát nincs szó arról, hogy Schneider csupán két évig vezetné a pártot, amíg Vona reputációja helyrebillen. Kérdésre válaszolva egyébként is azt mondta, hogy az ő társadalmi elismertsége rendben van, ha lenne pártpolitikai ambíciója, tudná folytatni, megvan hozzá a támogatottsága. 

Simicska nélkül rosszabb lett volna

Állítása szerint a választások utána nem beszélt Simicska Lajossal, előtte is csupán a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényén beszéltek, erről már nyilatkozott korábban. Simicska akkor állítólag megtört embernek látszott, aki úgy érezte, hogy van felelőssége a rendszer kiépítésében, ezért a lebontásában is – mondta Vona. 

Az expolitikus azt mondta, hogy Simicska támogatása nélkül (médiamegjelenés, plakáthelyek) még rosszabb eredményt ért volna el korábbi pártja. Úgy látja, a Fidesz „csicska-kampánya" ugyanúgy hatástalan volt, ahogy a Jobbik korrupciós tematikája. 

A választások előtt ugyanakkor kicsit úgy érezte magát, mintha A Gyűrűk Ura második részét nézné, amikor a végén megjön a már minden által elfeledett Gandalf, és végül megnyerik a csatát. Kicsit bizarr volt Simicskára Gandalfként tekinteni – mondta.