Vona: Orbán összemixelte Horthyt és Kádárt

2018.08.07. 11:19 Módosítva: 2018.08.07. 11:19
A Jobbik korábbi miniszterelnök-jelöltje vlogot indít, amiben társadalmi témákkal kíván foglalkozni. Az expolitikus ezenkívül a választásról, Orbán Viktorról és Simicska Lajosról is beszélt egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

Vlogot indít Vona Gábor, a Jobbik lemondott elnöke, jelentette be egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Vona heti egy, hat-nyolc perces videót akar készíteni társadalmi témákról, de nem kifejezetten politikáról. Megnevezett három témát is, amivel szívesen foglalkozna; így megemlítette

  • a külföldre vándorló magyarokat, ami a Jobbik egyik fő témája is volt a kampányban;
  • a cigányság problémáját, amiről úgy gondolja, hogy van mondanivalója ebben a kérdésben. Ígérete szerint el fog menni olyan helyekre is, ahová jobbikos politikusként csak kísérettel lenne szerencsés mennie;
  • a gyerekek játékfüggőségét.

A vloggal Vonának az a célja, hogy befolyásolja a társadalmi hangulatot. Úgy érzi, hogy itt nőni fog a mozgástere a pártpolitikához képest. Mint ismert, Vona reklámcéget is alapított, a vlog működtetését pedig közösségi finanszírozásból kívánja megoldani.

Élet a NER-en kívül

Vona a háttérbeszélgetésen beszélt Orbánról és a választásról is. Azt mondta,

Orbán összemixelte Horthyt és Kádárt, kiöntötte egy koktélba, és ez mindenkinek finom volt.

Az expolitikus azt mondta, hogy szerinte a NER nem választás útján fog megdőlni, és már az is kérdés számára, hogy április 8-án valóban választás volt-e, vagy csak minden szereplő eljátszotta. Úgy látja, nem hibázott a voksolás előtt, idealista volt (és saját bevallása szerint maradt is), hitt a magyar társadalomban. 

Vona számára most az a kérdés, hogy lehet-e valaki közéleti szereplő, szavai szerint „influencer”, úgy, hogy közben a NER nem csinálja ki. Mint mondta, nincs előtte minta, olyat akar csinálni, amit eddig még senki. A beszélgetésen elhangzott, hogy pártpolitikai ügyekre nem akar majd reagálni. 

Pártpolitikusként a NER leváltása volt a célom, most a NER-en kívül próbálom elhelyezni magam

– mondta. 

Vona hozzátette: a Jobbik tagja marad, de nem lesz hivatalosan tanácsadó, elemző, nincs szerződése a párttal. Azt mondta, úgy kell elképzelni a szerepét, hogy ha megkérdezik a véleményét, elmondja, de nem csak a Jobbiknak, bárkivel szívesen leül beszélgetni. 

Közösen indult volna az LMP-vel

A vlogján kívül szóba került néhány érdekes történés a korábbi politikusi pályafutásából. 2016-ban, amikor Schiffer András lemondott az LMP társelnökségéről, Vona megkereste, és azt ajánlotta neki, hogy az LMP és a Jobbik próbáljon közösen építkezni, majd együtt indulni a 2018-as választásokon. Vona szerint nem rajta múlott, hogy ez végül nem jött össze. Ugyanakkor úgy látja, hogy

a magyar politikában továbbra is az lehet az egyetlen innováció, ha a Jobbik és az LMP összefog.

Szerinte mindkét pártban van erre fogékonyság, és mindkét párt tud adni olyat, ami hiányzik a másikból. Az LMP nyugati legitimitást, a Jobbik szervezeti hátteret hozhatna. Vona azt mondta, ez a két tiszta és független párt maradt Magyarországon, számukra és számára is az most a legnagyobb kihívás, hogy „tudnak-e reményt adni a magyar társadalomnak". Vona szerint itt kezdődik a politika. 

Vona arról is beszélt, hogy a Jobbik tisztújítása előtt leült Schneider Tamással, akinek elmondta, hogy 2020-ban sem tervez visszatérni a párt élére, tehát nincs szó arról, hogy Schneider csupán két évig vezetné a pártot, amíg Vona reputációja helyrebillen. Kérdésre válaszolva egyébként is azt mondta, hogy az ő társadalmi elismertsége rendben van, ha lenne pártpolitikai ambíciója, tudná folytatni, megvan hozzá a támogatottsága. 

Simicska nélkül rosszabb lett volna

Állítása szerint a választások utána nem beszélt Simicska Lajossal, előtte is csupán a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényén beszéltek, erről már nyilatkozott korábban. Simicska akkor állítólag megtört embernek látszott, aki úgy érezte, hogy van felelőssége a rendszer kiépítésében, ezért a lebontásában is – mondta Vona. 

Az expolitikus azt mondta, hogy Simicska támogatása nélkül (médiamegjelenés, plakáthelyek) még rosszabb eredményt ért volna el korábbi pártja. Úgy látja, a Fidesz „csicska-kampánya" ugyanúgy hatástalan volt, ahogy a Jobbik korrupciós tematikája. 

A választások előtt ugyanakkor kicsit úgy érezte magát, mintha A Gyűrűk Ura második részét nézné, amikor a végén megjön a már minden által elfeledett Gandalf, és végül megnyerik a csatát. Kicsit bizarr volt Simicskára Gandalfként tekinteni – mondta.   • Tippek
  • Babaváró hitel