Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Faluprogram helyett jó volt a kormánynak a rettegő falu

2018.08.08. 13:57

Terjedelmes interjút adott Raskó György, az egykori MDF-kormány agrárállamtitkára, aki mára földjeiből és többezres állatállományából él. A 24.hu-n megjelent interjúban beszélt arról, hogy ma hányan élnek jól a mezőgazdaságból, és hogy ez miért nem motiválja fejlődésre őket. Mesélt a faluprogramjáról, amit Lázár János a választások előtt azért gáncsolt el, nehogy az emberek azt higgyék, a kormány migránsokat akar betelepíteni a falvakba, és arról is beszélt, miért látja az LMP-t a Fidesz „pártjának", és miért tett inkább a Momentumra.

Raskó György
Raskó György
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az alábbiakban Raskó legfőbb megállapításait idézzük:

  • Ma nagyon jól meg lehet élni a mezőgazdaságból, de csak keveseknek. Lajoskomárom környékén az elmúlt harminc évben három kis falu, bokortanya tűnt el, még a főutcát is felszántották. A magyar vidéknek elemi szüksége van az élőmunka-igényes termelésre. 
  • Egy magyar gazda az uniós támogatásnak köszönhetően akkor is megcsinál hektáronként százötvenezer forint nyereséget, ha a legkevésbé munkaigényes kultúrát választja. (...) Ezek után ki akar strapás tevékenységgel, kertészettel, szőlészettel, állattenyésztéssel foglalkozni?
  • A statisztika szerint 418 ezer bejegyzett mezőgazdasági háztartás van Magyarországon, a húzóerő ebből huszonötezer család, átlagos birtokméretük meghaladja a hetven hektárt, ami négyszerese az uniós átlagnak. Ez tisztes jólétet biztosít.
  • A huszonötezer farmer családonkénti átlagvagyona a földdel együtt meghaladja a háromszázmillió forintot. Mintegy ezer-ezerötszáz családi gazdaság egymilliárd fölötti vagyonnal bír.
  • 2015-ben 250 ezer falusi porta állt kihasználatlanul, ma alighanem a 300 ezret közelíti ez a szám. Ami úgy 70 ezer hektárnyi műveletlen zártkert égig gazzal. (...) Azt javaslom, vonjuk össze ezeket a telkeket, öt-hat ingatlanból csináljunk egyet, dózeroljuk el az egyenkocka szocreál házakat, aztán kínáljuk fel olyan fiataloknak, akik a mezőgazdaságból szeretnének élni. Adjunk nekik ökoház típusterveket. (...) A háromezer-valahányszáz magyar településből több lépésben akár hatszáz falu is bevonható a programba, egy-egy községben legföljebb két-háromszázmillió forintot kellene költenie egy erre a célra létrehozott állami befektetési alapnak az üres ingatlanok megszerzésére.
  • Először magyar állampolgárságú fiataloknak hirdetném meg a programot, aztán, ha marad telek és pénz, érkezhetnének más nemzetek fiataljai is.
  •  Csongrád megyei Baks, ahol a polgármester és a helyi vállalkozók kedvezően fogadták az ötletet, mert nagy a munkaerőhiány a faluban és van bőven üres telek is. Ez a választások előtt úgy fél évvel történt, de állítólag Lázár János volt, aki időszerűtlennek mondta a megvalósítást, mert olyan olvasata lett volna, mintha migránsokat akarnánk telepíteni a magyar falvakba.
  • Már 2010-ben, amikor az Lehet Más először jutott az Országgyűlésbe, hallani lehetett, hogy Orbán körei finanszírozzák a (LMP) pártot. Egy nagyvállalkozó mesélte, annak idején igen magas helyről kérték meg, hogy segítse az LMP-t a kopogtatócédula-gyűjtésben.  Amit pedig a most tavaszi választási kampányban művelt ez a társaság, nyilvánvalóvá tette, kinek tartozik elszámolással. (...) Orbán ismételt kétharmada nem számított Szél Bernadettéknek.
  • Az ellenzék parlamenti jelenléte legitimálja a többpárti demokráciát felfaló autokráciát.
  • A Momentumban volt tűz, a Nolimpia kampány remek ötlet volt. Ma is a Momentumban hiszek leginkább, de sajnos nem látom bennük azt a harcias elszántságot, a minden áron törekvést politikai tényezővé válni, ami Orbánékban megvolt a nyolcvanas évek végén.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.