Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volt MSZP-s képviselő: Az ellenzék a NER része

2018.08.09. 05:28

Ügyvédként dolgozik tovább Bárándy Gergely volt MSZP-s képviselő, aki a Figyelőnek adott interjúban ugyan konkrétumok említése nélkül, de erősen ostorozza az ellenzéki pártokat és a politikai teljesítményüket.

Bárándy már Tusványoson is keményen fogalmazott: „ez a választás el lett adva", nem gondoltam volna, hogy ilyen mélyen benne van a Fidesz ellenzéki pártokban". Most pedig ezt az ellenzéket kritizáló gondolatmenetet folytatta.

Az interjúban Bárándy kijelentette:

  • A mai ellenzék 2017–2018-tól inkább tekinthető a rendszer, a NER részének, mint a rendszer ellenzékének.
  • Autokráciában viszont a rendszer részeként nem működhet. Tehát vagy a rendszer ellenzékeként fogalmazza meg magát, vagy értelmét veszti még a létezése is.
  • Amit ma én látok, az az, hogy a valódi változás igényét elveszítve, az ellenzéki pártok mára beletörődtek a miniszterelnök által meghatározott centrális erőtér perifériáján betöltött szerepkörükbe, az e rendszerekre jellemző sajátos és hosszú távú ellenzéki szereposztásba.
  • Az autoriter rezsimek jellemzője a gyenge ellenzék, azaz sokak véleményével szemben én alapvetően nem a politikai narratíva hiányosságaiban jelölném meg az ellenzék gyenge szereplésének okát. Ez jogállami körülmények között lenne igaz.
  • 2018-ra határozottan érzékelhető volt az, hogy az ellenzék soraiban lejátszódó folyamatokra a kormánypártnak egyre nagyobb befolyása van. Mégpedig nem csupán kívülről, hanem belül is.
  • A választási kampányban pontosan látszott az, hogy több pártvezető nem a sikerben volt érdekelt.
  • Mindazonáltal, én azt remélem, hogy az ellenzéki pártokon belül lesz olyan, amelynek lesz elég ereje és tisztessége ahhoz, hogy változást érjen el.
Bárándy Gergely
Bárándy Gergely
Fotó: Kovács Attila / MTI

Bárándy 2006-ban lett az MSZP parlamenti képviselője, 2009 és 2012 között a párt országos elnökségi tagja volt. 2018-ban vonult vissza, lemondott az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának elnöki posztjáról, és jelezte, nem indul újra semmilyen színben a választásokon. Nem várta meg, amíg kiderül, hogy hányadik lenne az MSZP-Párbeszéd listán ( a pletykák szerint nem került volna befutó helyre).

A Figyelő-interjúban arról semmit nem mondott, hogy mit tett a helyzet megváltoztatásáért, amikor még képviselő volt. Az MSZP belügyeiről annyit közölt, a nyilvánosság előtt nem kíván ezzel foglalkozni.