Volt MSZP-s képviselő: Az ellenzék a NER része

2018.08.09. 05:28

Ügyvédként dolgozik tovább Bárándy Gergely volt MSZP-s képviselő, aki a Figyelőnek adott interjúban ugyan konkrétumok említése nélkül, de erősen ostorozza az ellenzéki pártokat és a politikai teljesítményüket.

Bárándy már Tusványoson is keményen fogalmazott: „ez a választás el lett adva", nem gondoltam volna, hogy ilyen mélyen benne van a Fidesz ellenzéki pártokban". Most pedig ezt az ellenzéket kritizáló gondolatmenetet folytatta.

Az interjúban Bárándy kijelentette:

  • A mai ellenzék 2017–2018-tól inkább tekinthető a rendszer, a NER részének, mint a rendszer ellenzékének.
  • Autokráciában viszont a rendszer részeként nem működhet. Tehát vagy a rendszer ellenzékeként fogalmazza meg magát, vagy értelmét veszti még a létezése is.
  • Amit ma én látok, az az, hogy a valódi változás igényét elveszítve, az ellenzéki pártok mára beletörődtek a miniszterelnök által meghatározott centrális erőtér perifériáján betöltött szerepkörükbe, az e rendszerekre jellemző sajátos és hosszú távú ellenzéki szereposztásba.
  • Az autoriter rezsimek jellemzője a gyenge ellenzék, azaz sokak véleményével szemben én alapvetően nem a politikai narratíva hiányosságaiban jelölném meg az ellenzék gyenge szereplésének okát. Ez jogállami körülmények között lenne igaz.
  • 2018-ra határozottan érzékelhető volt az, hogy az ellenzék soraiban lejátszódó folyamatokra a kormánypártnak egyre nagyobb befolyása van. Mégpedig nem csupán kívülről, hanem belül is.
  • A választási kampányban pontosan látszott az, hogy több pártvezető nem a sikerben volt érdekelt.
  • Mindazonáltal, én azt remélem, hogy az ellenzéki pártokon belül lesz olyan, amelynek lesz elég ereje és tisztessége ahhoz, hogy változást érjen el.
Bárándy Gergely
Bárándy Gergely
Fotó: Kovács Attila / MTI

Bárándy 2006-ban lett az MSZP parlamenti képviselője, 2009 és 2012 között a párt országos elnökségi tagja volt. 2018-ban vonult vissza, lemondott az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának elnöki posztjáról, és jelezte, nem indul újra semmilyen színben a választásokon. Nem várta meg, amíg kiderül, hogy hányadik lenne az MSZP-Párbeszéd listán ( a pletykák szerint nem került volna befutó helyre).

A Figyelő-interjúban arról semmit nem mondott, hogy mit tett a helyzet megváltoztatásáért, amikor még képviselő volt. Az MSZP belügyeiről annyit közölt, a nyilvánosság előtt nem kíván ezzel foglalkozni.