Migránsgyűlölő, harcias diákokkal fújt ébresztőt Orbán a Nyugatnak

ORBAN-SenV-e1533547467107
2018.08.09. 07:24
Két éve létezik az az alig ezerfős belga diákszervezet, a Schild & Vrienden, amellyel Orbán Viktor közös videót forgatott Tusnádfürdőn. A vezetője, aki fel is szólalt Kósa Lajos oldalán a Fidesz erdélyi rendezvényén, akár ököllel is szembeszáll a szélsőbalosokkal és a migrációs politika támogatóival. Az Orbán Viktorral közös videó nem véletlen: meg akarja mutatni Orbán másik arcát a Nyugatnak, a magyar kormányfőnek pedig kapóra jön a szervezet a Nyugat-Európát ostorozó politikájához.

Spontánnak tűnő tusnádfürdői találkozóról került fel videó a Youtube-ra hétfőn. Láthatjuk, amint belga diákok találkoznak és szinte körülrajongják Orbánt, a diákok vezetője pedig elismerően beszél a magyar miniszterelnök tusványosi beszédéről.

A videót Dries Van Langenhove, a belgiumi flamand Schild & Vrienden (Pajzs és Barátok) mozgalom vezetője töltötte fel, azzal az orbáni jó tanáccsal megtoldva, hogy „ébresztő a nemzetnek, amilyen gyorsan csak lehet". Orbán a felvételen azt is mondja, hogy „ha Belgium változást akar, álljon fel, és harcoljon", ellenkező esetben nagy gondok lesznek, öt-tíz éven belül nagyon más országgá válhat.

A diákvezér, akit mindjárt jobban is megismerünk, persze nem véletlenül került Orbán Viktor közelébe. Dries Van Langenhove előtte részt vett a tusványosi szabadegyetem egyik kerekasztal-beszélgetésén, ahol többek között Hidvéghi Balázzal, a Fidesz kommunikációs igazgatójával és a fideszes Kósa Lajossal Európa jövőjéről elmélkedtek.

Van Langenhove az itt előadott beszédében egy percig nem hagyott kétséget, hogyan kerülhetett a tusványosi fő színpadra a fideszes politikusok közé. A diákvezér ugyanis ugyanazokat a migránsellenes, nyitotthatár-ellenes, Brüsszel-ellenes szólamokat fújta, mint amiket a hazai Fidesz-sajtótájékoztatókról ismerünk.

A diákvezér szerint „ma Nyugat-Európában egy gyenge, míg Közép-Kelet-Európában egy erős nemzedék él." Van Langenhove úgy fogalmazott, hogy a mostani vagy Európa legnagyszerűbb generációja lesz, vagy az utolsó". Ez szépen egybevág Orbán egyik tézisével, miszerint a Nyugat hanyatlóban van.

Aztán Van Langenhove itt arra kérte a magyarokat, hogy

ne adják fel, védjék meg a hagyományos értékeket, a keresztény kultúrát, a nemzeti identitást, mielőtt túl késő lenne.

Ez is jól rímel a kereszténydemokráciát építő orbáni tervekre. A közönség nyilván nagyon meg is tapsolta az ugyanolyan ruhát viselő társaival érkező diákvezért. (Van Langenhove erről azt mondta, hogy nem egyenruha, hanem mindannyian ugyanazt a pólót viselték.)

Verekedés, csata, önvédelmi edzések

A Schild & Vrienden mérete, társadalmi beágyazottsága nem indokolja a tusványosi fő színpadot, pláne a miniszterelnöki találkozót. A diákcsoport ugyanis nem régen, 2017 nyarán alakult, és 900 tagja van (a további tagfelvétel egy ideje szünetel a jelentkezések miatt).

Flamand felkelők csatakiáltása

A „schild en vriend" (pajzs és barátok) kifejezés eredetéről azt írta a Mandiner, hogy a XIV. századra nyúlik vissza. Amikor ugyanis IV. (Szép) Fülöp francia király elnyomó politikát gyakorolt Flandria felett, a schild en vriend" a flamand felkelők csatakiáltása volt, akik 1302-ben legyőztek egy francia lovagi sereget. A szlogen később a flamand romantikus mozgalom népszerű jelképe lett.

Az eddigi tevékenysége pedig a belga sajtó tudósítása szerint főként abból állt, hogy keményen támadták a migráció vagy a brüsszeli EU-s politika támogatóit, olykor fizikai atrocitásba is keveredtek radikális baloldali szimpatizánsokkal.

Márciusban például abból volt összetűzés, hogy a Schild & Vrienden tagjai a genti Gravensteen kastélyhoz vonultak, ahol szerintük a szélsőbaloldali marxisták a migránsbarát, nyitott határokat támogató politikát népszerűsítették. Le is szaggatták a vár oldalára kirakott EU-s zászlót, amelyen az a felirat szerepelt, hogy „Európa lehet más". A diákszervezet folklórjában gravensteeni csataként emlékeznek vissza a történtekre.

Ezt a videót maguk tették közzé a történtekről, és állításuk szerint a szélsőbalosok jelentései miatt egyszer már ezt letörölte a Youtube.

De nem ez volt az első atrocitás, amibe a diákcsoport keveredett. Dries Van Langenhove például a Mandinernek februárban úgy adott interjút, hogy a jobb kezét fájlalta egy verekedés miatt. Elmondása szerint ugyanis rájuk támadt egy „radikális baloldaliakból" álló társaság, amelynek a vége az lett, hogy két barátjuk kórházba is került.

Nem csoda tehát, hogy a képek alapján szinte csak fiúkból, férfiakból álló csapat tagjai önvédelmi edzéseket tartanak. Ez a belga közéletben nagy vihart kavart, volt, aki hitlerjugendezte is a társaságot. Van Langenhove a Mandinernek erről azt mondta, hogy „a baloldali sajtó ünnepli a migránsok bokszedzéseit, mondván, ez az integráció eszköze, miközben elítéli a flamand fiatalok önvédelmi képzéseit".

Szintén nagy felháborodást váltott ki Belgiumban, amikor a mozgalom „Stop Islamisering" (Állítsuk meg az iszlamizációt!) feliratú matricákat kezdett árulni a neten. Van Langenhove szerint a bankja nem is volt hajlandó segítséget nyújtani ehhez az akcióhoz.

Szintén az említett Mandiner-interjúból derül ki, hogy melyek a mozgalom legfőbb elvei és legfőbb félelmei. Idézetek a diákvezértől:

  • A legfontosabb, hogy ne szégyelljük identitásunkat. Legyünk büszkék a múltunkra, a jövőnkre, az önazonosságunkra. Ki kell egyenesíteni a gerincünket, ez az első lépés.
  • Elveszítjük a legnagyobb városainkat. Iszlamizálnak minket, ami nagyon veszélyes.
  • Az EU-t jelenlegi formájában azért nem támogatom, mert az unióban jellemzően olyan technokraták mondják tollba a politikát, akiknek a demokratikus legitimációja is kérdéses.
  • Ha Magyarországra nézek, akkor azt látom, hogy az emberek büszkék a magyarságukra, ami teljesen normális. De ha Belgiumban azt mered mondani, hogy büszke vagy arra, aki vagy, akkor már szélsőségesnek könyvelnek el.
  • Valóban támogatom a családot, ami apából, anyából és gyerekekből áll. Ezért Belgiumban megosztónak tartanak.
  • Azt az öntudatot, ami a magyaroknak még megvan, nekünk már vissza kell hoznunk, hogy fel tudjuk venni a küzdelmet a radikális iszlámmal, a posztmodern ideológiával és a kulturális marxizmussal szemben.

Van Langenhove szerint mindez nem azt jelenti, hogy üldöznék a migránsokat, pakisztáni tagja is van a szervezetnek, ők a nyitott határok politikát utasítják el.

Hogy kerültek a flamand szélsőjobbosok Tusványosra?

Ilyen kijelentések után kevésbé meglepő, hogy a diákvezér helyet kapott a tusványosi színpadon, hiszen magának a mozgalomnak a létezése is erősíti Orbán Viktor nyugatot támadó politikáját.

Van Langenhove azt mondta az Indexnek, hogy ők vették fel a kapcsolatot a tusványosi szabadegyetemmel, ugyanis szerinte a belga flamandok helyzete némileg hasonlít az erdélyi magyarok helyzetéhez. „Emellett hidat kell építenünk Nyugat- és Közép-Európa között, legfőbb ideje, hogy Európa egyesüljön a kihívások leküzdésére."

Arra, hogy az Orbán-találkozót és -videót ki kezdeményezte, Van Langenhove annyit mondott „kicsit mindkettőnk ötlete volt". Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtófőnöke nem válaszolt a kérdésünkre, hogyan jött létre a találkozó, és Orbán miért tartotta fontosnak, hogy együtt mutatkozzon a szervezet képviselőivel.

Meg akarja mutatni Orbán másik arcát

Van Langenhove azt mondta az Indexnek, hogy neki azért szimpatikus a magyar miniszterelnök, mert szeretné megtartani Magyarországot a magyaroknak, Európát az európaiaknak". Ez a józan ész, ami Orbánnak megvan, nyugaton elveszett."

Szerinte az Orbán-kormányt „folyamatosan mocskolja" a nyugati sajtó, mert „túl baloldali és politikailag korrekt".

Meg akarom mutatni a nyugat-európaiaknak Orbán Viktor, Magyarország és Közép-Európa másik arcát.

Éppen ezért a mostani videót ígérete szerint több hasonló is fogja követni, a diákmozgalom pedig több utat is tervez Közép-Európába a jövőben.