Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eljátsszák, mintha volna értelme a rendkívüli parlamentnek

D  AS20171018008
2018.08.09. 16:27
Az MSZP-Párbeszéd összegyűjtötte a szükséges aláírásokat a rendkívüli parlamenti üléshez a devizahitelesek ügyében. Korábban a Jobbik és az LMP közölte, hogy már csak pár aláírás hiányzik. Hiába az ellenzéki lelkesedés, a Fidesz távolléte miatt már az elején le fogják zárni az ülést.

A kevés ellenzéki jogosítványok egyike, hogy a parlamenti képviselők ötöde, vagyis negyven képviselő rendkívüli ülés összehívását kezdeményezheti. Az ellenzéki frakcióknak ennyi tagja még megvan, tehát némi összefogással hangsúlyosabbá tehetnek egy-egy ügyet.

Ezen kívül más értelme nagyon nincs a rendkívüli parlamentnek, ha a Fidesz-KDNP elutasítja a témát. Ugyanis ha a fideszesek nem mennek el az ülésre (ahogy ez az ellenzéki kezdeményezésű rendkívüli üléseken történni szokott), az Országgyűlés határozatképtelen, vagyis a napirendet sem tudják megszavazni.

Így aztán az ellenzéki rendkíüli ülések forgatókönyve a következő szokott lenni: a frakcióvezetők napirend előtt elmondják a beszédeiket, majd a levezető elnök megállapítja a határozatképtelenséget, és lezárja az üléset, mehet mindenki vakációzni tovább.

Minden bizonnyal ez lesz a sorsa a devizahitelesek ügyében indított ellenzéki rendkívüli ülésnek is, amely miatt a fentiek ellenére sajátos verseny látszik kibontakozóban az ellenzéki pártok között.

Múlt héten a jobbikos Varga-Damm Andrea és az LMP-s Csárdi Antal állt ki egy sajtótájékoztatóra, ahol bejelentették: napokon belül összegyűlhet a szükséges számú képviselői aláírás ahhoz, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésen foglalkozzon az ápolási díj és a devizahitel-károsultak ügyével.

Varga-Damm Andrea a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart 2018. július 31-én.
Varga-Damm Andrea a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tart 2018. július 31-én.
Fotó: Mónus Márton / MTI

Varga-Damm Andrea, aki júliusban még ülősztrájkba is kezdett Orbán Viktor parlamenti irodája előtt a devizahitelesek ügye miatt, azt mondta: "nem lazíthatunk, még akkor sem, ha nincs parlamenti ülésszak". Csárdi Antal pedig azt mondta, az ápolási díj olyan mértékben el van maradva a várt mértéktől, hogy a kérdés megtárgyalása nem tűrhet további halasztás

Eltelt pár nap, most pedig az MSZP-Párbeszéd közölte:

az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség összegyűjtötte és leadta az ellenzék által közösen kezdeményezett rendkívüli ülés megtartásához szükséges aláírásokat.

Az MSZP azt javasolja, hogy augusztusban a rendkívüli parlamenti ülésen "az Adóskamara által képviselt károsultak problémáit tegyük a törvényhozás asztalára".

Vagyis a rendkívüli üléshez szükséges aláírások megvannak, Kövér Lászlónak össze kell hívnia, ő dönti el, mikorra, ám a fideszes képviselők megjelenése nélkül minden bizonnyal elég gyorsan vége is lesz az ülésnek.

Borítókép: Kovács Tamás/MTI