Nem indulhat több gender szak Magyarországon

2018.08.09. 23:14

24 órás ultimátumot kaptak a hét elején a humántárcától a hazai egyetemek, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nem, azaz a gender szakon – írja a Hvg.hu.

Az ultimátum sajátossága, hogy az egyetemek augusztusban lényegében zárva vannak, így nemigen van ott bárki, aki tudományos/oktatási kérdésekben állást foglalhatna. A lap szerint a gender szakra vonatkozó előterjesztéshez az Emmi és az igazságügyi tárca semmiféle háttéranyagot, indoklást nem fűzött.

Akkreditált hazai genderképzés csak az ELTE-n és a CEU-n zajlik, így a lépés ezt a két intézményt érintené, felmenő rendben, tehát az idén felvettek még befejezhetik a tanulmányaikat. A CEU amerikai genderképzésének hallgatóit a változás nem érintené.

A genderképzés betiltása nem előzmény nélküli, tavaly szeptemberben a kormánysajtó a KDNP-vel karöltve össztüzet zúdított az ELTE-re az induló képzés miatt. A hazai genderképzés jelentőségéről ebben a cikkben olvashat bővebben.