Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját gyártású kisfilmekkel segíti az Emmi az óvodások hazafias nevelését

2018.08.09. 06:47 Módosítva: 2018-08-09 08:52:37

Az óvodások hazafias nevelését saját gyártású kisfilmekkel segíti majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma, közölte honlapján a tárca.

A közlemény szerint a módosított Óvodai nevelés országos alapprogramjának elsődleges célja az óvodáskorú gyermekek egészséges fejlődésének elősegítése. A miniszter útmutatása szerint azonban ennek az egészséges életmódra nevelés mellett fontos része "a játékos formában történő lelki nevelés, a szülőföldhöz kötődés".  

Az alapprogram ezért az óvodai nevelés mindennapi gyakorlatába illeszti a magyar népmesék, versek és mondókák, hagyományőrző népi játékok, dalok megismerését. A tárca azt ígéri, hamarosan  minden magyar óvodába eljuttatják a Magyar Népmesék ajándékcsomagot, az óvónők pedig ingyenesen férhetnek hozzá módszertani-digitális tartalmakhoz a Nemzeti Köznevelési Portálon. Ezekre a fejlesztésekre a 2019-es költségvetés jövőre további 500 millió forintot ad. 

Nagyné Szabó Erika, a Nemzeti Pedagógus Kar Óvópedagógiai tagozatának elnöke a Népszavának azt mondta: a nemzeti nevelés eddig is megfelelően működött az óvodákban, ennek erősítése helyett ő inkább a digitális készségek fejlesztésére vagy óvoda és az iskola közötti átmenet javítására helyezte volna a hangsúlyt. 

Az Emmi közleménye szerint az egészséges életmódra való nevelés jegyében "a harmonikus, összerendezett mozgás kifejlődését is" segíteni akarják, valamint a testápolás, az étkezés, az öltözködés, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak megtanítását. A program része a környezettudatos magatartás, a természet védelméhez és megóvásához kapcsolódó szokások kialakítása is.

A 2019-es költségvetésben emelkedik az óvodák működtetési támogatása is, amely a jelenlegi évi 81 700 forint/főről 97 400 forint/fő összegre növekedik.