Vona: Ma már azt is csodának érzem, hogy ennyi szavazatot kaptunk

2018.08.09. 05:27 Módosítva: 2018.08.09. 07:48

Vona Gábor, a Jobbik lemondott elnöke, aki vloggerként kíván tevékenykedni a következő időszakban, interjút adott a HVG-nek. Ebben még mindig a választási eredményt elemezgeti, és ennek kapcsán tett néhány érdekesebb állítást.

Vona szerint a választási vereség logisztikai vereség volt. „Az erőforrások veresége a médiában, gazdaságban, a szervezettségben és az önkormányzatokban.” Azt mondja, nagy felismerés számára a Fidesz helyhatósági ereje, mert mondhat egy országos politikus bármilyen lelkesítő gondolatokat, azokat felül fogja írni a helyi polgármester, aki a közmunkások munkáltatója, a helyi bolt, kocsma tulajdonosa, a helyben élők üzlettársa. 

A Fidesz 2006-ban tarolt az önkormányzati választásokon, azóta legyőzhetetlen. Ez a rendszer motorja

– mondja Vona. A kérdésre pedig, miszerint a Jobbik sokáig úgy tekintett magára, mint amelyik a kisebb településeken ismeri ki magát igazán, Vona azt válaszolja:

Be kell vallanom, hogy én idealizáltam a magyar társadalmat. A valóság kijózanító volt.

000 1384HE
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Most is elfogadná-e Simicska segítségét? – teszi fel a kérdést a Hvg.hu. Vona erre azt válaszolja: „ha egy kormányváltásra készülő párt előtt egy napilappal és televízióval rendelkező médiavállalkozó kinyitja az ajtókat, akkor azt rá is lehet vágni, vagy használni lehet a felkínált felületeket. Mi az utóbbit választottuk".

Vona szerint hiába csicskapártozott a Fidesz, az embereket már nem tudja érdekelni egy ilyen vád. Ahogyan érdektelenség fogadta, amikor a Jobbik elszámoltatásról és antikorrupcióról beszélt, úgy a Fidesz simicskázása is lepergett a választókról. 

A magyar társadalom már immunis a ki, hol, mennyit lopott kérdésekre. Az embereket az érdekelte, hogy ki tudja az országot megvédeni és rendbe tenni. A Fidesz ezt hitette el magáról, velem és a Jobbikkal kapcsolatban pedig az ellenkezőjét

– mondja Vona, aki szerint őt a kampányban a kormánypropaganda zavaros, hozzá nem értő alaknak festette le, aki ráadásul még homoszexuális is. Megmérték, kimérték, és olyan karakterjegyeket égettek rá szerinte, amit a magyar társadalom elutasít:

Lehet, hogy Vona nem lop, de homokos muzulmán, harsogta a sajtójuk. 2018 Magyarországán ez a hazug üzenet pusztító elegynek bizonyult. Aztán pár hét múlva ugyanez a sajtó apró betűs hírként elnézést kért. Ma már azt is csodának érzem, hogy ennyi szavazatot kaptunk.

Vona szerint így visszatekintve nem lehetett más kimenetele ennek a választásnak, Hódmezővásárhely után túl sok mindent láttak bele a magyar választókba.

„Pedig pár dolgot ki kell mondani: a NER-re van társadalmi igény. Nem Orbán tette ilyenné Magyarországot, hanem a magyar társadalom teremtette meg Orbánt”

– mondja Vona.