Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vona: Ma már azt is csodának érzem, hogy ennyi szavazatot kaptunk

2018.08.09. 05:27 Módosítva: 2018-08-09 07:48:08

Vona Gábor, a Jobbik lemondott elnöke, aki vloggerként kíván tevékenykedni a következő időszakban, interjút adott a HVG-nek. Ebben még mindig a választási eredményt elemezgeti, és ennek kapcsán tett néhány érdekesebb állítást.

Vona szerint a választási vereség logisztikai vereség volt. „Az erőforrások veresége a médiában, gazdaságban, a szervezettségben és az önkormányzatokban.” Azt mondja, nagy felismerés számára a Fidesz helyhatósági ereje, mert mondhat egy országos politikus bármilyen lelkesítő gondolatokat, azokat felül fogja írni a helyi polgármester, aki a közmunkások munkáltatója, a helyi bolt, kocsma tulajdonosa, a helyben élők üzlettársa. 

A Fidesz 2006-ban tarolt az önkormányzati választásokon, azóta legyőzhetetlen. Ez a rendszer motorja

– mondja Vona. A kérdésre pedig, miszerint a Jobbik sokáig úgy tekintett magára, mint amelyik a kisebb településeken ismeri ki magát igazán, Vona azt válaszolja:

Be kell vallanom, hogy én idealizáltam a magyar társadalmat. A valóság kijózanító volt.

000 1384HE
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Most is elfogadná-e Simicska segítségét? – teszi fel a kérdést a Hvg.hu. Vona erre azt válaszolja: „ha egy kormányváltásra készülő párt előtt egy napilappal és televízióval rendelkező médiavállalkozó kinyitja az ajtókat, akkor azt rá is lehet vágni, vagy használni lehet a felkínált felületeket. Mi az utóbbit választottuk".

Vona szerint hiába csicskapártozott a Fidesz, az embereket már nem tudja érdekelni egy ilyen vád. Ahogyan érdektelenség fogadta, amikor a Jobbik elszámoltatásról és antikorrupcióról beszélt, úgy a Fidesz simicskázása is lepergett a választókról. 

A magyar társadalom már immunis a ki, hol, mennyit lopott kérdésekre. Az embereket az érdekelte, hogy ki tudja az országot megvédeni és rendbe tenni. A Fidesz ezt hitette el magáról, velem és a Jobbikkal kapcsolatban pedig az ellenkezőjét

– mondja Vona, aki szerint őt a kampányban a kormánypropaganda zavaros, hozzá nem értő alaknak festette le, aki ráadásul még homoszexuális is. Megmérték, kimérték, és olyan karakterjegyeket égettek rá szerinte, amit a magyar társadalom elutasít:

Lehet, hogy Vona nem lop, de homokos muzulmán, harsogta a sajtójuk. 2018 Magyarországán ez a hazug üzenet pusztító elegynek bizonyult. Aztán pár hét múlva ugyanez a sajtó apró betűs hírként elnézést kért. Ma már azt is csodának érzem, hogy ennyi szavazatot kaptunk.

Vona szerint így visszatekintve nem lehetett más kimenetele ennek a választásnak, Hódmezővásárhely után túl sok mindent láttak bele a magyar választókba.

„Pedig pár dolgot ki kell mondani: a NER-re van társadalmi igény. Nem Orbán tette ilyenné Magyarországot, hanem a magyar társadalom teremtette meg Orbánt”

– mondja Vona.