Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A túlóradíj eltörlése miatt tűzoltóhiány fenyeget

2018.08.10. 09:23 Módosítva: 2018-08-10 09:36:00
Már most is sokan hiányoznak a szakmából, de a jövedelmek csökkenése fokozhatja a hiányt.

Nemcsak a rendőrséget, de a tűzoltóságot is leszerelési hullám fenyegeti, ha a túlóradíj eltörlésével több tízezer forinttal csökken a tűzoltók jövedelme – véli a Blikk.

Mint arról korábban az Index is beszámolt a jövőben a túlóráért már csak szabadnap jár, de pénz nem, ezért sokan vizionálnak tömeges leszerelést a rendőrségnél. A Blikk szerint ugyanez várható a tűzoltóságnál is

A szakszervezet szerint

A katasztrófavédelem 11 ezer munkatársából a mintegy 7 ezer „tényleges” tűzoltó pénztárcáját érintheti érzékenyen a néhány hónap múlva életbe lépő szabály, miközben a szakszervezetek szerint a túlóra miatt keletkező szabadságok a mentési munkálatokat is befolyásolhatják. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) ezért (miképpen a rendőrök korábban) szintén azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg a törvény hatályát 2022-ig, ugyanakkor szerintük 2017 februárja óta „nem hajlandó” leülni velük tárgyalni a Belügyminisztérium.

Vidó Attila, a HTFSZ szervezeti alelnöke arról beszélt a Blikknek, hogy már most közel 1000 tűzoltó hiányzik az állományból.

A bolti feltöltők jobban keresnek

Egy egyszerű tűzoltó őrmester néhány év munkaviszonnyal a túlóradíj nélkül nettó 160 ezret vihet haza havonta a veszélyességi és esti pótlékokkal együtt, aminél még egy bolti feltöltő is jobban keres – magyarázta Vidó Attila.

A Belügyminisztérium adatai szerint a katasztrófavédelemnek 92 ezer óra plusz munka után 175 millió forintot fizetett ki a tárca idén júniusig. A lap megkereste a Katasztrófavédelmet is, ők válaszukban azt írták, nincs leszerelési hullám a tűzoltóknál, a katasztrófavédelem ellátja a feladatait, az ahhoz szükséges erők és eszközök pedig rendelkezésre állnak.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?