Árpád
-2 °C
4 °C

Az Emmi szerint a gender szak gazdaságilag nem racionális, ezért megszüntetnék

2018.08.10. 16:03

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, 24 órás ultimátumot kaptak a hét elején a humántárcától a hazai egyetemek, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nem, azaz a gender szakon. A hírt eredetileg közlő Hvg azt írta, a gender szakra vonatkozó előterjesztéshez az Emmi és az igazságügyi tárca semmiféle háttéranyagot, indoklást nem fűzött.

A Zoom.hu megkérdezte az Emmit, miért szeretnék megszüntetni a képzést, és a válaszból kiderült, az Emmi úgy gondolja, a gender szak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény. Az Emmi azt írta, joggal lehet feltételezni, hogy a szakot

„nem a munkaerőpiac igényeire reagálva hozták létre, és nem azért, hogy gyorsan és közvetlenül hasznosítható tudást kapjanak a hallgatók”.

A kiemelt idézettel kapcsolatban a Zoom megjegyzi, hogy ennek némileg ellentmond, hogy a mesterszakot a Fidesz-kormány alatt, 2016-ban indították el az ELTE. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság engedélyében pedig az szerepel, hogy

"a program koncepciója világos és releváns, tudományos háttere pedig biztosított".

Az Emmi mostani válaszában viszont azt írja, hogy a szakon végzettekre nincs szükség a munkaerőpiacon. Azt is írják:

„ képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását. Az állami közfinanszírozású egyetemeknek mindezt figyelembe kell vennie, mivel ezen felsőoktatási intézmények célja a társadalmi és munkaerőpiaci valós igényeknek való megfelelés

Akkreditált hazai genderképzés csak az ELTE-n és a CEU-n zajlik, így a lépés ezt a két intézményt érintené, felmenő rendben, tehát az idén felvettek még befejezhetik a tanulmányaikat. A CEU amerikai genderképzésének hallgatóit a változás nem érintené.

A genderképzés betiltása nem előzmény nélküli, tavaly szeptemberben a kormánysajtó a KDNP-vel karöltve össztüzet zúdított az ELTE-re az induló képzés miatt. A hazai genderképzés jelentőségéről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?