Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Egyszerre fújtak riadót a hőség és a viharok miatt

2018.08.10. 07:52

Csaknem az egész országban fenntartotta az OMSZ a hőség miatt az első- és másodfokú figyelmeztetést, de néhány dunántúli megyére már a zivatarok miatt is megérkezett az elsőfokú riasztás.

omsz1

Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzés szerint a tartós hőség miatt Kelet- és Közép-Magyarországon a másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a Dunától nyugatra pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ez azt jelenti, hogy miközben a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen még 25, az Észak-Alföldön 27 fok felett lesz, az Alpokalján már enyhül, majd megszűnik a hőség.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű, késő estére is csak 23-28 fokra hűl le a levegő.

Nyugat-Magyarországra megérkezhetnek a hidegfront előőrsei is, méghozzá heves zivatarok, felhőszakadások formájában - emiatt a nyugati megyékre ki is adták az elsőfokú figyelmeztetést. Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön a délutáni, esti órákban kialakulhat néhány - nem túl heves - zivatar. Emellett délutántól egy hidegfront hatására északnyugat felől már szervezettebb, heves zivatarok is elérhetik az országot, illetve alakulhatnak ki a Dunántúlon (főleg annak nyugati és középső részein). A zivatarok éjfélig megközelítőleg a Duna vonaláig érhetnek el.

omsz2

A keleten előforduló zivatarokat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és átmeneti erős vagy viharos széllökések kísérhetik, a dunántúli zivatarokhoz viszont nagyobb szemű jég, néhol 80-90 kilométer/órát meghaladó lökések és felhőszakadás (akár 50 milliméternél is több csapadékkal) is társulhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?