Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán se találhatott volna ki jobb ellenzéki játékot a nyárra

2018.08.10. 11:22 Módosítva: 2018-08-10 13:06:18
Az MSZP már bejelentette a rendkívüli parlamenti ülést csütörtökön, ám most kiderült: a Jobbik és az LMP inkább a DK-val fogott össze, és a szocialistákat kihagyva kezdeményezi ugyanezt az ülést, amelyet a szocialisták bejelentettek. Értik ezt?

Akár a jelenlegi ellenzéki politizálás szimbóluma is lehetne az az eseménysor, amely az elmúlt napokban zajlott a rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezésével kapcsolatban. Az ellenzéki pártok ugyanis úgy döntöttek, és erről meg is egyeztek, hogy a devizahitelesek kilakoltatásának leállítása olyan probléma, amelyet sürgősen kezelni kell, így össze kell hívni a parlamentet.

Ám hiába az egyetértés a témát illetően, mégis zajlik a versengés, a kavarás, az érthetetlen kiszorítósdi az ellenzéki pártok között, holott mindenki tudja: a rendkívüli ülés totálisan értelmetlen a Fidesz-KDNP beleegyezése nélkül. Ennek ellenére kibontakozott egy apró ellenzéki csata arról, ki kezdeményezte ezt az ülést, amelyet a várható határozatképtelenség miatt rögtön az elején be is fognak rekeszteni.

Nézzük időrendben:

  • A jobbikos Varga-Damm Andrea még júliusban ülősztrájkba kezdett Orbán Viktor parlamenti irodája előtt a devizahitelesek kilakoltatásának leállítását követelve.
  • Majd Varga-Damm abbahagyta az ülősztrájkot, és az LMP-s Csárdi Antal állt ki július 31-én egy sajtótájékoztatóra, ahol bejelentették: napokon belül összegyűlhet a szükséges számú képviselői aláírás ahhoz, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésen foglalkozzon az ápolási díj és a devizahitel-károsultak ügyével.
  • Szintén július 31-én négy MSZP-s képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a végrehajtások felfüggesztéséről, ez az Adóskamara javaslatait tartalmazta.
  • Szintén július 31-én két jobbikos képviselő az LMP-s Csárdi Antallal egy másik törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek ugyanebben a témában, tehát a bírósági végrehajtások felfüggesztéséről.
  • Az MSZP-Párbeszéd csütörtökön közölte, hogy "az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség összegyűjtötte és leadta az ellenzék által közösen kezdeményezett rendkívüli ülés megtartásához szükséges aláírásokat."

Összeállt a Jobbik-LMP-DK

Erre Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta az Indexnek, hogy nem érti, az MSZP miről beszél, ugyanis

a jobbikosok semmit nem írtak alá az MSZP-nek, így a szocialisták nem jelenthettek be semmilyen rendkívüli ülést.

A Jobbik viszont összegyűjtötte az MSZP nélkül is a szükséges negyven aláírást (a parlamenti képviselők ötöde kell): a Jobbik (25) és az LMP (8) képviselői mellett a független Hadházy Ákos, Bősz Anett, illetve a DK-s képviselők is aláírták a kezdeményezést.

Gyöngyösi azt mondta, hogy péntek délelőtt le is adták ezt az Országgyűlés irodáján. Az ülés összehívását pedig augusztus 17-re, jövő péntekre kérték, mert a Jobbik szerint nem szabad tovább halogatni a kilakoltatások leállítását.

De akkor milyen ülésnapot jelentett be az MSZP?

Harangozó Tamáshoz, az MSZP frakcióvezető-helyetteséhez fordultunk, hogy mégis akkor mit jelentett be az MSZP csütörtök délután. Harangozó azt mondta, hogy hetek óta zajlanak az egyeztetések az ellenzéki pártok között az ülésnapról, ezt az MSZP-Párbeszéd is támogatta. Csütörtökön pedig eljuttatták a Jobbik titkárságára a képviselői szignókat, így összegyűlt a szükséges aláírásszám, erről adtak ki közleményt.

Harangozó szerint az MSZP-nek az a fontos, hogy az Adóskamara javaslata, amelyet társaival törvényjavaslatként benyújtott, napirendre kerüljön, és

nem fontos, ki jegyzi az ülésnap összehívásáról szóló papírt.

Harangozó nem akarta kommentálni, hogy a Jobbik-LMP a DK-val közösen az MSZP-sek nélkül nyújtotta be a kezdeményezést, "ebből a politikai versengésből szeretnénk kimaradni", a szocialisták pedig ott lesznek az ülésen.

Azon az ülésen tehát, amely maximum a napirend előtti felszólalásokból fog állni, ugyanis a Fidesz-KDNP-sek távollétében határozatképtelen a parlament, nem lehet ülésezni, bármelyik ellenzéki pártok is kezdeményezik azt.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.