Nyugatra heves viharokkal érkezett meg a hidegfront

2018.08.10. 20:08 Módosítva: 2018.08.10. 23:29

Másodfokú riasztás volt érvényben felhőszakadás veszélye miatt Vas megye, Veszprém megye, Zala megye területén péntek este, az előre jelzett gyenge hidegfront ekkor érkezett meg. Intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat ezeken a területeken - figyelmeztettek.

Ahogy az Időkép radartérképén látszik, péntek este az ország nyugati felén elég nagy viharok tomboltak már, este nyolc óra körül a Balaton nyugati végét is elérte a viharzóna:

viharok.png

A katasztrófavédelem péntek este nyolc órakor már azt jelentette, hogy a felgyülemlő esővíz és a kidőlt fák okozzák a legtöbb gondot az ország nyugati része felett elvonuló zivatarok és az azokat kísérő széllökések nyomán. Győrben, egy Madách utcai társasház udvarán egy fa ágai lehasadtak, akadályozták a közlekedést. A tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be.

Az Időkép hőtétképén látható, hogy amerre a viharok tomboltak, minimum 10 fokot le is hűlt a hőmérséklet:

hideg.png

A Toldi utcában egy tíz méter magas akácfa tövestől kifordult, villanyvezetékre és egy bódéra dőlt, az egységek megkezdték a fa eltávolítását. A Mester utcában és a Stadion utcában azért kérték a tűzoltók segítségét, mert pincéket öntött el az esővíz. A Jereváni úton faágak szakadtak le, és az úttestre, valamint a járdára estek. Győrszemerén, az Erdősor utcában a lezúduló esővíz lakóházba folyt be, a helyi önkéntes tűzoltók kiszivattyúzták a vizet.

Ezt a képet pedig az Időkép.hu egyik webkamerája rögzítette fél 8-kor a győr-péri reptéren:

gyorivihar.png
Fotó: Időkép

Miután ezek a viharok feloszlottak, Nagykanizsa térségéből jeleztek nagyobb felhőszakadást.

Az Időkép.hu szerint a front szombaton még a Dunántúlon és északon okozhat zivatarokat, vasárnapra azonban országszerte visszatér a napos strandidő.