Olivér
4 °C
8 °C

Vácon is fideszes képviselő igazgathatja a helyi gimnáziumot

2018.08.10. 10:33 Módosítva: 2018-08-10 12:24:06
Folytatódik az oktatási intézmények irányba állítása, a váci Madách Imre Gimnázium igazgatója is egy helyi fideszes képviselő lesz, éppen úgy, mint ahogyan az Debrecenben is megtörtént az Ady Endre Gimnáziummal.

Steidl Levente fideszes önkormányzati képviselő lehet a jövőben a váci Madách Imre Gimnázium igazgatója – írja a 444.hu. Steidl az elmúlt nyolc évben a váci közterület-felügyelet vezetője volt, a Városfejlesztő Kft. társasházkezelő részlegét vezette, illetve több ház közös képviselője volt. Négy éve fideszes képviselő az önkormányzatban.

A 444.hu cikkéből kiderül, a történet kísértetiesen hasonlít a Debrecenben történtekre.

Vagyis, ahogy Debrecenben, úgy Vácon is hiába támogatták a tanárok, a szülők és a gyerekek a regnáló intézményvezetőt, mégis pártvonalról a partvonalról érkezett új igazgató.

Véleményeztek

A tanártársaknak, a diákoknak azonban csak véleményezési joguk volt, amit, ahogy az már lenni szokott, sem az önkormányzati képviselők, sem a minisztérium döntéshozói nem méltányoltak.

Miközben Debrecenben elsöprő volt a menesztett Rózsavölgyi Gábor támogatottsága, Vácon az arányok kisebbek voltak, de itt is bő többsége volt a gimnáziumban 29 éve tanító, 2004 óta igazgató-helyettes, 2012 óta igazgató Horváth Editnek. Steidl Leventét ugyanakkor a „véleményezők” leszavazták.

Önkormányzati bohózat

Steidl Levente
Steidl Levente
Fotó: vac.hu

Ennek ismeretében tárgyaltak a Váci Önkormányzatban a pályázatokról, amelyet a 444. hu a jegyzőkönyvek alapján ismertetett.

Nem túl meglepő módon az önkormányzat fideszes többsége a képviselőtárs, vagyis Steidl pályázatát támogatta. Ugyanakkor a részletek megdöbbentőek és viccesek is voltak egyben.

Steidl például jelezte, hogy összeférhetetlenség miatt nem szavaz a kérdésben. Mire Fördős Attila polgármester erről is megszavaztatta a képviselőket, akik 8 igen, 2 nem, 4 tartózkodással úgy döntöttek, hogy Steidl, ha akar, szavazhat a saját és a konkurense pályázatának a támogatásáról vagy elutasításáról. Végül vélhetően mégsem szavazott, mert a 15 tagú testületből csak 14-en szavaztak.

Borultak a kukák

A 444.hu azt is idézi, hogy az ellenzékiek rákérdeztek egy kínos témára, arra az esetre, amikor a városi önkormányzat meg nem nevezett fideszes képviselői randalíroztak,

kukát borogattak, közlekedési táblát döntöttek ki és egy éjjel-nappali bolt eladójával is kötözködtek.

A honatyák szerették volna tudni, hogy a leendő igazgató is részese volt a történéseknek, de Steidl helyett az alpolgármester és a jegyző terelte el a szót a témáról.

A tüntetés-ügy

A lap emlékeztet rá, hogy Horváth Edit azért lehetett vörös posztó a fideszesek szemében, mert nem küldött váci diákokat a 2015. március 15-i nagygyűlésre, sőt levélben jelezte, hogy nem tartja szerencsésnek, ha a diákoknak ilyen politikai színezetű eseményeken kell részt vennie..

A 444.hu szerint Fördős Attila akkor behívatta az igazgatót és helyettesét, és állítólag ott közölte velük, hogy kirúgná őket, ha tehetné, majd azt mondta, hogy ő be nem teszi a lábát többet a gimnáziumba, ahová egyébként a fia is járt.

Ki politizál?

A polgármesteri fenyegetését az igazgatóról szóló szavazásnál az ellenzéki képviselők újra felhozták. Fördős a testületi ülésen azt mondta, „egy intézménynek nem feladata az, hogy a politika színpadára lépjen, nem feladata az, hogy nyilvános leveleket fogalmazzon meg. Érdekképviseleti szervek, politikai pártok, azok igen. Az, amikor egy intézmény lép ki a nyilvánosság elé és elég karakteres, karcos levelet fogalmaz mondjuk az Oktatási Minisztérium felé, felügyeleti szervek felé, akkor azt gondolom, hogy messze túllépte a maga hatáskörét. Tehát amikor bírálják azt, hogy ennek az intézménynek milyen átpolitizáltsága volt a múltban, akkor azért megint nézzék meg, hogy mi volt a kiváltó ok. Mindig a legfontosabb az ok és az okozat.”

Minisztérium

Az önkormányzat végül Steidl pályázatát támogatta, Horváthét nem. A végső döntést a minisztérium hozta meg, ez alapján az új igazgató Steidl Levente lesz. Kinevezése 2023. augusztus 15-éig szól. A bemutatkozó értekezletét augusztus 17-én tartja az előtt a tantestület előtt, aminek a többsége nem őt akarta.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?