Az ELTE Társadalomtudományi Kara értetlenül áll az Emmi szándéka előtt

2018.08.11. 19:51

Ahogy arról beszámoltunk, 24 órás ultimátumot kaptak a hét elején a humántárcától a hazai egyetemek, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nemek, azaz a gender szakon.

Később az Emmi is reagált, azt írták, azért fér bele a képzés megszüntetése, mert úgy gondolják, a gender szak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény, sőt, a képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását. A képzés 2016-os akkreditációjánál még semmi gond nem volt a szakkal, az akkreditációs bizottság is azt írta, a program koncepciója világos és releváns, tudományos háttere biztosított. A minisztériumi kezdeményezés után az ELTE egy rövid közleménnyel jelentkezett, amiben azt írták, tudomásul veszik a minisztériumi döntést, de azért örülnének, ha lenne róla valamiféle vita. 

Most egy rendes közleményt adott ki a társadalomtudományi kar, a közleményt Juhász Gábor dékán jegyzi. Ebben azt írják, a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés 12 évvel ezelőtt került fel a felsőoktatási szakok jegyzékébe, egy 2016-os Emmi-rendelet alapján megtörtént felülvizsgálat, ahol

"egyetlen minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatosan nem fejtett ki".

Azt is írják:

Értetlenül állunk az előtt, hogy az EMMI egy alig 2 évvel ezelőtti, saját hatáskörében elfogadott rendeletének egy konkrét mesterszakra vonatkozó alpontját indokolás, illetve a szakot működtető egyetemek felé előzetes kifogás emelése, a képzési és kimeneti követelmények újbóli felülvizsgálatának elrendelése nélkül azért módosítja, hogy – ahogyan az előterjesztésből egyértelműen kiderül – az egyébként érvényes tudományos akkreditációval rendelkező szak megszűnjön. Ezt az eljárást a felsőoktatás és a tudomány Alaptörvényben rögzített autonómiája szempontjából aggályosnak tartjuk.

A közlemény szerint a mesterszak oktatói bármikor folytatnak szakmai vitát a szak tartalmáról, a szak rendeleti úton történő megszüntetése azonban azt a látszatot kelti, hogy 

"érdemi viták nélkül kerülhetnek megszüntetésre tudományos fórumok által megméretett szakok".

A közlemény utolsó pontjában végül azt írják:

Aggályosnak tartjuk, hogy az előterjesztés olyan szak megszüntetését irányozza elő, ami

a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és nemi egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdéseivel, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkozó szakemberek hosszútávú utánpótlását biztosíthatja.

A genderképzés betiltása nem előzmény nélküli, tavaly szeptemberben a kormánysajtó a KDNP-vel karöltve össztüzet zúdított az ELTE-re az induló képzés miatt. A hazai genderképzés jelentőségéről ebben a cikkben olvashat bővebben.