Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ELTE Társadalomtudományi Kara értetlenül áll az Emmi szándéka előtt

2018.08.11. 19:51

Ahogy arról beszámoltunk, 24 órás ultimátumot kaptak a hét elején a humántárcától a hazai egyetemek, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés a társadalmi nemek, azaz a gender szakon.

Később az Emmi is reagált, azt írták, azért fér bele a képzés megszüntetése, mert úgy gondolják, a gender szak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény, sőt, a képzés más szakoktól vesz el erőforrásokat, rontja az egyetemek gazdasági stabilitását. A képzés 2016-os akkreditációjánál még semmi gond nem volt a szakkal, az akkreditációs bizottság is azt írta, a program koncepciója világos és releváns, tudományos háttere biztosított. A minisztériumi kezdeményezés után az ELTE egy rövid közleménnyel jelentkezett, amiben azt írták, tudomásul veszik a minisztériumi döntést, de azért örülnének, ha lenne róla valamiféle vita. 

Most egy rendes közleményt adott ki a társadalomtudományi kar, a közleményt Juhász Gábor dékán jegyzi. Ebben azt írják, a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés 12 évvel ezelőtt került fel a felsőoktatási szakok jegyzékébe, egy 2016-os Emmi-rendelet alapján megtörtént felülvizsgálat, ahol

"egyetlen minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatosan nem fejtett ki".

Azt is írják:

Értetlenül állunk az előtt, hogy az EMMI egy alig 2 évvel ezelőtti, saját hatáskörében elfogadott rendeletének egy konkrét mesterszakra vonatkozó alpontját indokolás, illetve a szakot működtető egyetemek felé előzetes kifogás emelése, a képzési és kimeneti követelmények újbóli felülvizsgálatának elrendelése nélkül azért módosítja, hogy – ahogyan az előterjesztésből egyértelműen kiderül – az egyébként érvényes tudományos akkreditációval rendelkező szak megszűnjön. Ezt az eljárást a felsőoktatás és a tudomány Alaptörvényben rögzített autonómiája szempontjából aggályosnak tartjuk.

A közlemény szerint a mesterszak oktatói bármikor folytatnak szakmai vitát a szak tartalmáról, a szak rendeleti úton történő megszüntetése azonban azt a látszatot kelti, hogy 

"érdemi viták nélkül kerülhetnek megszüntetésre tudományos fórumok által megméretett szakok".

A közlemény utolsó pontjában végül azt írják:

Aggályosnak tartjuk, hogy az előterjesztés olyan szak megszüntetését irányozza elő, ami

a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és nemi egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdéseivel, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkozó szakemberek hosszútávú utánpótlását biztosíthatja.

A genderképzés betiltása nem előzmény nélküli, tavaly szeptemberben a kormánysajtó a KDNP-vel karöltve össztüzet zúdított az ELTE-re az induló képzés miatt. A hazai genderképzés jelentőségéről ebben a cikkben olvashat bővebben.