Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kifakadt az ELTE oktatója, nem ért egyet a pénteki nyilatkozattal

2018.08.11. 14:38

Saját egyetemét bírálja az ELTE társadalmi nemek mesterszakának egyik oktatója, Gregor Anikó, aki elkeserítőnek tartja a gender szak megszüntetéséről közzétett pénteki nyilatkozatot.

Az ELTE azt írta, hogy a fenntartó döntését tudomásul veszik és tiszteletben tartják, egyúttal fontosnak tartják, hogy a témáról érdemi vita legyen.

Gregor Anikó a Facebookon közzétett írásában úgy fogalmaz: „Az egyébként érvényesen működő, tudományos jóváhagyással bíró szak mögüli, még a végleges kormánydöntés megszületése előtti kihátrálással nem értek egyet. Az intézményes és anyagi függés (...) felülírta az oktatási önállóságot.”

Úgy látja, hogy egymás ellen hangolják a szakokat, intézményeket, a felsőoktatás alulfinanszírozottsága miatt a szűk forrásokért megy a verseny, és közben roncsolják a szolidaritást.

  • Az ügy csütörtökön pattant ki, amikor kiderült: az egyetemek 24 órás ultimátumot kaptak a humántárcától, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés társadalmi nem, azaz gender szakon.
  • Sokan tiltakoztak, köztük Bencsik Gábor, a Demokrata című lap újságírója is.
  • A minisztérium szerint a gender szak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény.
  • A Magyar Idők szombaton azt írta, hogy még nincs kormánydöntés a megszüntetésről, de vita van róla.