Kifakadt az ELTE oktatója, nem ért egyet a pénteki nyilatkozattal

2018.08.11. 14:38

Saját egyetemét bírálja az ELTE társadalmi nemek mesterszakának egyik oktatója, Gregor Anikó, aki elkeserítőnek tartja a gender szak megszüntetéséről közzétett pénteki nyilatkozatot.

Az ELTE azt írta, hogy a fenntartó döntését tudomásul veszik és tiszteletben tartják, egyúttal fontosnak tartják, hogy a témáról érdemi vita legyen.

Gregor Anikó a Facebookon közzétett írásában úgy fogalmaz: „Az egyébként érvényesen működő, tudományos jóváhagyással bíró szak mögüli, még a végleges kormánydöntés megszületése előtti kihátrálással nem értek egyet. Az intézményes és anyagi függés (...) felülírta az oktatási önállóságot.”

Úgy látja, hogy egymás ellen hangolják a szakokat, intézményeket, a felsőoktatás alulfinanszírozottsága miatt a szűk forrásokért megy a verseny, és közben roncsolják a szolidaritást.

  • Az ügy csütörtökön pattant ki, amikor kiderült: az egyetemek 24 órás ultimátumot kaptak a humántárcától, hogy véleményezzenek egy kormányzati előterjesztést, melynek értelmében nem indulhat több képzés társadalmi nem, azaz gender szakon.
  • Sokan tiltakoztak, köztük Bencsik Gábor, a Demokrata című lap újságírója is.
  • A minisztérium szerint a gender szak gazdaságilag nem racionális, nincs rá igény.
  • A Magyar Idők szombaton azt írta, hogy még nincs kormánydöntés a megszüntetésről, de vita van róla.