Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dömsödi Gábort szoros csatában verte el a Fidesz

2018.08.12. 20:47 Módosítva: 2018-08-12 23:15:34
 • Négy időközi választást tartottak vasárnap az országban, ebből két helyen a Fidesz–KDNP pártlogóval indított jelöltet, az ellenzéki pártok viszont mintha megszűntek volna.
 • Felcsúton Mészáros Lőrinc lemondása miatt kellett polgármestert választani, itt a Fidesz–KDNP jelöltje, Mészáros László 89 százalékkal nyert.
 • Pásztón is a Fidesz–KDNP jelöltje nyert, az eddigi polgármester, Dömsödi Gábor nagyon szoros csatában maradt alul.
 • Balmazújvárosban, ahol a város előző polgármesterét jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, nem a Fidesz által támogatott független jelölt, hanem az ellenzéki pártok által támogatott független, Hegedüs Péter lett a polgármester 53 százalékos eredménnyel.
 • Két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré a Vas megyei Sorkikápolnán.

A Fidesz készülhetett nagyobb önbizalommal a most vasárnap időközi választásokra, hiszen az áprilisi parlamenti választás óta nem volt olyan voksolás, ahol ne tarolt volna. Az elmúlt hónapokban az volt a szembetűnő tendencia, hogy a fideszesek fegyelmezetten elmentek szavazni, míg az ellenzék szimpatizánsai apátiába süllyedtek, és többnyire távol maradtak. Így aztán Józsefvárostól Miskolcon át Veszprémig mindenhol tarolni tudott a Fidesz.

Felcsút: 89 százalékon a Fidesz jelöltje

A Fidesz–KDNP jelöltjét, Mészáros László Istvánt választották polgármesterré a Fejér megyei Felcsúton – közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Sisa András azt mondta: az 1509 szavazásra jogosult választópolgárból 615-en vettek részt a voksoláson, ez majdnem 41 százalékos részvétel. A jelöltekre 601 érvényes és 14 érvénytelen szavazat érkezett. Az eredmény a következő lett:

 • Mészáros László István (Fidesz–KDNP) – 535 szavazat (89 százalék)
 • Mészáros László János (független) – 66 szavazat (11 százalék)

Orbán Viktor kedvenc falujában, a Fejér megyei Felcsúton Mészáros Lőrinc lemondása miatt volt szükség az időközi polgármester-választásra. Az ellenzéket csak a Kétfarkú Kutya Párt képviselte, amely azt eszelte ki, hogy a fideszes jelölt egyik névrokonát indítja. Így tehát két Mészáros László versenyzett a győzelemért.

A politikai realitások és a korábbi eredmények alapján (Mészáros Lőrinc 83 százalékkal nyert) aligha volt kétséges, hogy a Fidesz jelöltje fog nyerni az évek során emblematikussá vált faluban. De látható, hogy a Fidesz jelöltje ezúttal még Mészáros Lőrinc szavazatarányánál is jobb eredményt ért el.

Pásztó: nagy csatában, szorosan nyert a Fidesz

Dömsödi Gábornak nem sikerült megőriznie a polgármesteri címét a Nógrád megyei Pásztón. Dömsödi 106 szavazattal kapott ki a fideszes ellenfelétől.

 • Farkas Attila (Fidesz–KDNP): 1888 szavazat (49,7 százalék)
 • Dömsödi Gábor (független): 1782 szavazat (46,9 százalék)
 • Plecskó Péter (független): 122 szavazat (3,2 százalék).

A nyolc képviselői helyből hetet szerzett meg a Fidesz, és egy független képviselő jutott be. Vagyis a fideszes polgármester magabiztos testületi többséggel irányíthatja a települést a 2019-es önkormányzati választásokig.

Dömsödi Gábor egykori tévés műsorvezető és producer 2014-ben lett függetlenként Pásztó polgármestere, és bár fideszes többségű testületet választottak mellé, egészen mostanáig sikerült így is vezetnie a települést.

Dömsödi az idei parlamenti választáson az LMP színeiben lett képviselőjelölt, ami a városban felkorbácsolta a pártpolitikai indulatokat. Dömsödit a helyi Fidesz elkezdte támadni, április végén pedig fel is oszlatta magát a testület.

Dömsödi 2014-ben csupán 50 szavazattal tudta legyőzni az egykori fideszes Sisák Imrét, vagyis nagyon szoros (50,5-49,5 százalék) küzdelemben sikerült csak nyernie. Ezúttal ugyanilyen szoros volt a csata, csak most nem Dömsödi jött ki jól ebből.

Balmazújváros: ellenzéki siker

Négy jelölt közül Hegedűs Péter független jelöltet választották Balmazújváros polgármesterévé a szavazók a vasárnap megtartott időközi választáson – közölte a választás eredményét a helyi választási iroda vezetője.

Bencsik Judit tájékoztatása szerint a választásra jogosult 14 138 állampolgár közül 3922 (27,74 százalék) voksolt, 3861 volt az érvényes szavazatok száma.

 • Hegedüs Péter (független), ellenzék által támogatott: 2053 szavazat (53 százalék)
 • Nagy Tamás (független), a Fidesz által támogatott: 1709 szavazat (44 százalék)
 • Csige Sándor (független): 52 szavazat (1,3 százalék)
 • Dobány László (Magyar Munkáspárt): 47 szavazat (1,2 százalék).

A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban azért volt időközi, mert a város előző polgármesterét, Veres Margitot jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Veres még a város jegyzőjeként közreműködött abban, hogy egy vállalkozó a helyi kézilabdacsarnok építésére az önkormányzat költségvetéséből 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapjon. Veres később fideszes színekben, majd függetlenként volt polgármester (67 százalékkal, simán nyert 2014-ben), a bírósági döntés miatt azonban távoznia kellett a polgármesteri posztról.

A helyiek azt várták, hogy a Fidesz a város fideszes alpolgármesterét jelöli ezután az időközin, ám a sajtóbeszámolók szerint némi belső feszültséget szítva végül egy független jelölt mögé állt be a kormánypárt és maga Tiba István helyi fideszes parlamenti képviselő.

Tiba István egy helyi tévés interjúban tette egyértelművé, hogy Nagy Tamás a Fidesz jelöltje, aki az önkormányzati kábeltévés cég egyik középvezetője. Szerinte pedig Hegedüs Péter, az ellenzék jelöltje (az MSZP–Párbeszéd is támogatta a vasárnapi közleményük szerint), mindenfajta fejlődés gátja a városban. Ennek ellenére Hegedüs nyert, amit bátran nevezhetünk meglepetésnek.

+1 időközi

Két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré a Vas megyei Sorkikápolnán a vasárnap tartott időközi választáson – közölte a település jegyzője. Varga Krisztina elmondta: a 204 választásra jogosult polgár közül 110-en járultak a szavazóurnához.

Fodor Béla József 78 szavazatot kapott, Tóthné Plózer Juditra – aki alpolgármesterként átmenetileg irányította a település önkormányzatát – 31-en voksoltak. Egy szavazat érvénytelen volt. Sorkikápolnán azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Nárai László – aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget – elhunyt.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.