Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Patyi András lemond a választási bizottság vezetéséről is

2018.08.12. 18:02

A Nemzeti Választási Bizottság keddi ülésén Patyi András elnök lemond és akár rögtön új elnököt is választhatnak, értesült a Hvg.hu. A testület honlapjára vasárnap délután kikerült az ülés napirendje, amelynek első napirendi pontja ez: "elnök lemondásának tudomásul vétele". Patyi András már korábban lemondott a Nemzeti Közszolgálat Egyetem rektori tisztségéről, az NVB éléről való távozásával egy újabb akadály hárult el az elől, hogy a tervezett Közigazgatási Felsőbíróság élére kerüljön.

Az elvileg független Nemzeti Választási Bizottság elnöke korábban sajnálkozott a miniszterelnöknek, hogy a testület a törvényi előírásoknak megfelelően megbírságolta Orbán Viktort, amiért a kormányfő az óvodások között kampányolt. Orbán Viktor az NVB által kiszabott 345 ezer forint összegű bírságot április 16-án befizette, de egy Facebook-videóban nem állta meg, hogy Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökét a kamera előtt „tréfásan” a szőnyeg szélére állítsa a büntetés miatt. "Olvasom az újságban, hogy Patyi megbírságol. Én ezt látom" - hangzik el a videóban, amire az Orbán mellett sétáló Patyi András ezt mondja: "Nagyon sajnálom, miniszterelnök úr."

Korábban megjelentek olyan hírek, hogy a kormánypártokkal jó kapcsolatot ápoló Patyi András megpróbálta megakadályozni, hogy a nyíltan a Fidesz mellett kampányoló Tv2 megbírságolását. G. Szabó Dániel, az NVB egyik momentumos delegáltja az Indexnekazt írta: az NVB elnökének kezében nagy hatalom összpontosul a választási törvénysértések megítélésében, a tagok pedig nagyon kevés időt kapnak arra, hogy átnézzék az előterjesztéseket. 

Ma már tényként kezelik, hogy Patyi András kerülhet az Orbán-kormány által tervezett új, közigazgatási bíróságok élére. Ezzel állhat összefüggésben, hogy Patyi júliusban lemondott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról. Később megszületett a lex Patyi, amelynek értelmében pályázat nélkül is visszatérhet korábbi hivatásához az a bíró, aki rektori kinevezés miatt hagyta el az igazságszolgáltatási pályát.