Ödön
2 °C
11 °C

Nem nyelte le az ELTE a gender szak megszüntetését

000 16T522
2018.08.13. 13:15

Pénteken úgy tűnt, ha kelletlenül is, de tudomásul veszi az ELTE, hogy az Emmi megszüntetné a társadalmi nemek mesterszakot. A rosszalló, de a helyzetet jobb híján elfogadó nyilatkozat után azonban – több, egyetemi körből, az érintett karról érkező kritika után – hétfőn már újabb közleményében egyértelműen elutasította a gender szak előzetes konzultációk nélküli megszüntetését.

Az egyetem szerint azért indokolt az ismételt állásfoglalás, mert eddig a sajtóban álláspontjuk hiányosan vagy pontatlanul értelmezve jelent meg.

Két éve nem volt baja a kormánynak a szakkal

A Magyar Rektori Konferenciának „az Egyetem határozottan és egyértelműen kifejtette egyet nem értését a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak rendeleti megszüntetésével kapcsolatban” az alábbi pontok mentén:

  • A minisztérium nem indokolta meg az előterjesztésben, miért kellene megszüntetni a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetését.
  • A szak összhangban működik az Emmi 18/2016. (VIII. 5) Emmi rendelével, a szak tartalmát a felülvizsgálat után rögzítette az ELTE, márpedig ez a rendelet jelenleg is hatályos.
  • A 2016-os felülvizsgálat során egyetlen minisztérium, tudományos, szakmai vagy társadalmi szervezet észrevételt, megjegyzést, aggályt vagy kritikát a szak tartalmával kapcsolatosan nem fejtett ki.
  • A képzés elindítását a 2015-ös kérelem beadásakor a legfőbb hazai tudományos testület, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság plénuma, pozitívan bírálta el.
  • A kormányzati beavatkozás sértheti az alaptörvény X. pontját, amely garantálja a felsőoktatás és a tudomány autonómiáját, ezt az ELTE írásban is jelezte.
  • „Az Egyetem egyértelműen és kifejezetten rögzítette, hogy szakmailag indokolatlanak tartja, hogy szakmai egyeztetés nélkül egy olyan, az összes szakmai szűrőn megfelelt mesterszak kerülne megszüntetésre, amely hosszútávon biztosíthatja olyan szakemberek utánpótlását, akik a férfiak és nők közötti társadalmi viszonyokkal és egyenlőtlenségekkel, így a család és a népesedés kérdésével, mindezek magyarországi és globális gazdasági és kulturális okaival és következményeivel foglalkoznak.”
  • Az ELTE jelezte, hogy a társadalmi nemek szakon a magyar társadalom égető problémáit kutatják, „olyan témákat dolgoz fel az oktatás során, amelyek a férfiak és a nők viszonylatában, a magyar társadalom és a körülöttünk lévő világ akut és megoldásra váró konfliktusai”, mint például a nők munkaerőpiaci helyzete, gyesről, gyedről való visszatérés, a társadalom elöregedéséből adódó, jellemzően nőkre háruló feladatok, egyenlőtlen bérezés.

A végső szó persze a minisztériumé

 „Az Egyetem tisztában van azzal, hogy a fenntartó minisztériumnak jogában áll a képzési portfólió megváltoztatása, beleértve egyes szakok indításának megakadályozása. Az ELTE a fenntartó döntését ezért tudomásul veszi, ugyanakkor fontosnak tartaná a témakörrel kapcsolatos szakmai és társadalmi vita előzetes lefolytatását” – állt a közleményben, amely szerint augusztus 10. közleménye is ebben a szellemben íródott.

Az egyértelműsítő közlemény azután született, hogy a  társadalomtudományi kar dékánja, Juhász Gábor szombaton adott ki egy közleményt, pontokba szedve kritizálva a kormányzati szándékot – részben ebből épül fel az ELTE hétfői közleménye –, majd a társadalmi nemek mesterszakának egyik oktatója, Gregor Anikó beszélt arról, mennyire elkeserítő az ELTE pénteki nyilatkozata a gender szak megszüntetésével kapcsolatban. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?