Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A Jobbik csendben besegít a baloldal jelöltjének

2018.08.14. 14:04 Módosítva: 2018-08-14 14:43:10

Nőttek a baloldal által támogatott Németh Angéla győzelmi esélyei a szeptember 30-ai XV. kerületi időközi polgármester-választáson. Ezt a választást azért kellett kiírni, mert az eddigi polgármester, a DK-s Hajdu László parlamenti képviselő lett.

Az alpolgármestere, Németh Angéla egy helyi civil szervezet színeiben indul, de jelezte már a támogatását az MSZP, a DK, a Párbeszéd, sőt, még a Liberálisok is. A Fidesz a korábbi polgármesterét, László Tamást indítja.

A Jobbik elnöksége kedden arról döntött, hogy nem indít saját jelöltet a XV. kerületben. "A Jobbik az Állami Számvevőszék törvénysértő bírsága miatt nem tud minden egyes időközi választáson jelöltet állítani, nehéz pénzügyi helyzetünkben át kell gondolnunk, hogy hol mérettetjük meg magunkat" – közölte a párt.

A jobbik jelezte, hogy ez nem jelenti, hogy támogatnák Németh Angéla polgármester-jelöltségét, mivel

a Jobbik nem tartja alkalmasnak a XV. kerületi polgárok képviseletére.

Arról, hogy a Jobbik kit ajánl támogatói figyelmébe, az elnökség később hoz döntést. "A döntést a jelöltek programjai alapján fogjuk meghozni". A Jobbik a lépésével a nem-támogatás ellenére is segíti Németh Angélát, aki ezzel egyértelműen a legesélyesebb ellenzéki jelöltté lépett elő, és még néhány jobbikos szavazatra is ráhajthat.

A Momentum hétfőn az Azonnalinak jelezte, hogy már július folyamán arról döntött, hogy a rákospalotai kampányban "semmilyen módon nem vesz részt, nem állít jelöltet, és nem is támogat egyetlen jelöltet sem". Ez értelemszerűen szintén segítheti Némethet.

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté pedig azt mondta a lapnak, hogy nem állnak be Németh mögé, mert "elég egyértelmű, hogy a Demokratikus Koalíció sakkfigurája, akit mozgatnak a táblán". Ezzel együtt még nem döntött az LMP, hogy indít-e saját jelöltet, esetleg támogat-e más indulót.

Budapest XV. kerülete – az országos tendenciákkal ellentétes módon – a baloldal számára ideális terep. A DK-s Hajdu Lászlónak 2014-ben sikerült megnyernie a polgármester-választást, majd a parlamenti választásokon győzött.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?