Felhívott egy kormányember, hogy "hallom, eladó a céged"

2018.08.15. 16:47

A Vox egyik újságírója, Zack Beauchamp a Pulitzer Center támogatásával Magyarországra utazott, hogy tanulmányozza a magyar belpolitikai helyzetet, és egy podcastben (mp3 nyílik) osztotta meg a tapasztalatait a hallgatókkal/olvasókkal.

A címe "Demokrácia elpusztul a világosságban", és az ismert szállóigére (a demokrácia elpusztul a sötétben) rímelve azt magyarázza az újságíró, hogy Magyarország látszólag demokrácia, vannak választások, van ellenzék, de valójában nem funkcionál már demokráciaként, és a rendszer úgy csúszik bele az autokráciába, hogy Orbán Viktor szépen lassan iktatja ki a demokrácia fontos alkotóelemeit.

Így az egész olyan, mint amikor egy hajó deszkáit sorban kicserélik. egy deszka után még ugyanaz a hajó, a második után is, de egyszercsak azt látjuk, hogy egy új hajónk van, és nem tudjuk, mikor jött el a pillanat, amikortól már új hajóról beszélünk.

Végignézhetjük, hogyan hal meg a demokrácia egy olyan országban, ahol az emberek amúgy demokraták, mondja.

Az újságíró sorra veszi a nekünk nyilvánvaló dolgokat, mint például hogy Orbán a migránsellenességgel épít bázist, hogy ellenzékben médiabirodalmat épített "a szövetségeseivel", vagy hogy az emberek amúgy jól elvannak, jók a romkocsmák, Budapest szuper város.

De ha valaki olyan pályán játszik, ahová be-benéz a politika is, akkor óhatatlanul is találkozik a Fidesz erejével, mondja az újságíró.

"Beszéltem egy vállalkozóval, nem mondhatom el a nevét, vagy hogy mit csinál, de jól ment a cége, jól érezte magát. Aztán egy random kormányember felhívta, aki amúgy olyan területen volt, aminek semmi köze nem volt ahhoz, amit a cég csinált", meséli az újságíró.

Mondta a fickó a telefonban, hallom, hogy eladó a céged.

"Dehogy eladó, nem hirdetjük, nincs tervben ilyesmi", felelte erre a vállalkozó. De a kormányember tovább nyomult, és legközelebb már azt közölte, hogy megszervezett egy adásvételt egy gazdag, független, közel-keleti vevővel. A vállalkozó pedig rájött, hogy

ha nem adja el a céget, akkor kiszorítják a piacról, nem jut pénzhez, nem jut EU-s támogatáshoz sem.

Úgyhogy eladta, most pedig elhagyja az országot a családjával együtt, hogy ne egy olyan országban kelljen élni a gyerekeinek, amit csapdába ejtett a Fidesz. Az újságíró egyébként nevetségesnek nevezte a közel-keleti vevő meséjét, és simán úgy emlegeti a továbbiakban a vevőt, hogy a kormányzat vette meg a céget.