Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Felhívott egy kormányember, hogy "hallom, eladó a céged"

2018.08.15. 16:47

A Vox egyik újságírója, Zack Beauchamp a Pulitzer Center támogatásával Magyarországra utazott, hogy tanulmányozza a magyar belpolitikai helyzetet, és egy podcastben (mp3 nyílik) osztotta meg a tapasztalatait a hallgatókkal/olvasókkal.

A címe "Demokrácia elpusztul a világosságban", és az ismert szállóigére (a demokrácia elpusztul a sötétben) rímelve azt magyarázza az újságíró, hogy Magyarország látszólag demokrácia, vannak választások, van ellenzék, de valójában nem funkcionál már demokráciaként, és a rendszer úgy csúszik bele az autokráciába, hogy Orbán Viktor szépen lassan iktatja ki a demokrácia fontos alkotóelemeit.

Így az egész olyan, mint amikor egy hajó deszkáit sorban kicserélik. egy deszka után még ugyanaz a hajó, a második után is, de egyszercsak azt látjuk, hogy egy új hajónk van, és nem tudjuk, mikor jött el a pillanat, amikortól már új hajóról beszélünk.

Végignézhetjük, hogyan hal meg a demokrácia egy olyan országban, ahol az emberek amúgy demokraták, mondja.

Az újságíró sorra veszi a nekünk nyilvánvaló dolgokat, mint például hogy Orbán a migránsellenességgel épít bázist, hogy ellenzékben médiabirodalmat épített "a szövetségeseivel", vagy hogy az emberek amúgy jól elvannak, jók a romkocsmák, Budapest szuper város.

De ha valaki olyan pályán játszik, ahová be-benéz a politika is, akkor óhatatlanul is találkozik a Fidesz erejével, mondja az újságíró.

"Beszéltem egy vállalkozóval, nem mondhatom el a nevét, vagy hogy mit csinál, de jól ment a cége, jól érezte magát. Aztán egy random kormányember felhívta, aki amúgy olyan területen volt, aminek semmi köze nem volt ahhoz, amit a cég csinált", meséli az újságíró.

Mondta a fickó a telefonban, hallom, hogy eladó a céged.

"Dehogy eladó, nem hirdetjük, nincs tervben ilyesmi", felelte erre a vállalkozó. De a kormányember tovább nyomult, és legközelebb már azt közölte, hogy megszervezett egy adásvételt egy gazdag, független, közel-keleti vevővel. A vállalkozó pedig rájött, hogy

ha nem adja el a céget, akkor kiszorítják a piacról, nem jut pénzhez, nem jut EU-s támogatáshoz sem.

Úgyhogy eladta, most pedig elhagyja az országot a családjával együtt, hogy ne egy olyan országban kelljen élni a gyerekeinek, amit csapdába ejtett a Fidesz. Az újságíró egyébként nevetségesnek nevezte a közel-keleti vevő meséjét, és simán úgy emlegeti a továbbiakban a vevőt, hogy a kormányzat vette meg a céget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?