Alsógatyás sajtlopásba is keverték, mégis legyőzte a Fideszt

38440180 199514507577466 1687308795933360128 o
2018.08.15. 07:01
Hegedűs Péter magabiztosan megnyerte a balmazújvárosi polgármester-választást, pedig a városban az elmúlt ciklusokban egyértelműen a Fidesz akarata érvényesült. A függetlenként induló Hegedűst a helyi fideszes parlamenti képviselő keményen támadta, egy lejárató cikk is előkerült a hajrában, ám Hegedűs kitartott, és végül meglepetést okozott vasárnap.

Először nem hittek nekem. Akik nekem drukkoltak, azok is azt mondták: úgysem sikerülhet. De én egyre csak hajtogattam az utcán, a Facebookon, a Youtube-on, hogy mit szeretnék. Tudatosan készültem, hogy egy várost kell majd képviselni, vezetni. Elkezdtek hinni nekem.

A választási adatokat böngészve elsőre talán nem egyértelmű, de a Fidesz a hétvégén elkönyvelte az első bukását a parlamenti választás óta. A balmazújvárosi polgármester-választást ugyanis nem a Fidesz által támogatott jelölt, hanem a kormánypártokkal szemben álló, előbb idézett Hegedűs Péter nyerte.

A választási csatát nem pártok vívták, a pártlogók itt elmaradtak, függetlenek indultak a polgármesteri posztért (plusz a szokás szerint utolsó munkáspárti jelölt). Ennek ellenére a nagypolitika is némileg beleszólt a küzdelembe. A Fidesz ugyanis a függetlenként induló Nagy Tamást támogatta, a helyi parlamenti képviselő neki kampányolt, sőt, Kósa Lajos is kiült Nagy mellé a kampányban.

Hegedűs Péter, az 55 éves vállalkozó, egykori hivatásos katona szintén független jelölt volt, viszont ő csak magára és a stábjára számíthatott ebben a kampányban. Nem éppen magas, 27,7 százalékos részvétel mellett simán megnyerte a választást:

  • Hegedűs Péter (független), az ellenzék által támogatott: 2053 szavazat (53 százalék)
  • Nagy Tamás (független), a Fidesz által támogatott: 1709 szavazat (44 százalék)
  • Csige Sándor (független): 52 szavazat (1,3 százalék)
  • Dobány László (Magyar Munkáspárt): 47 szavazat (1,2 százalék)
Hegedűs Péter független jelöltként indult a polgármesteri székért
Hegedűs Péter független jelöltként indult a polgármesteri székért
Fotó: Hegedűs Balmazújvárosért / Facebook

Az eredmény azért meglepő, mert a Fidesz itt simán nyert a parlamenti választáson, az előző polgármestert (aki korábban fideszes volt, majd független) 67 százalékkal választották meg 2014-ben. Igaz, Veres Margitot időközben  letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ezért is kellett a választást kiírni. És ez azért láthatóan nem segítette a helyi Fidesz-kampányt.

Hegedűsnek így sem volt könnyű dolga. A kampány során a Fidesz folyamatosan őt támadta, a hajrában pedig még egy lejárató, rágalmazó cikk is előkerült.

  • A helyi média nem igazán közvetítette a kampányát. Egy utcafórumáról ugyan megjelent egy beszámoló a Balmazújváros Televízióban, de elmondása szerint az ellenfelét támogató Fidesznek lényegesen nagyobb teret adtak. 
  • Tiba István fideszes országgyűlési képviselő például percekig bírálhatta őt egy interjúban, ő pedig nem reagálhatott Tiba vádaskodásaira.
  • Tiba például azzal vádolta, hogy alkalmatlan a polgármesterségre, ezért mondott le két évvel ezelőtt a képviselői posztról is. Szerinte ráadásul a kétéves képviselősége alatt Hegedűsnek „egyetlen, a város vagyonát gyarapító javaslata nem hangzott el". Miközben Hegedűs most azt mondta az Indexnek, hogy azért mondott le, mert nem akart belesimulni az örök ellentmondó" szerepbe, és egy szem képviselőként nem érezte, hogy eleget tudna tenni a városért.
  • Tiba szerint Hegedűs vendéglátóhelye az egyetlen, amely nem hajlandó betartani a városi rendeletet, holott Hegedűsnek példát kellene mutatnia. A fideszes képviselő azt is belemondta a kamerába, hogy Hegedűs a tisztességes vállalkozói létet nem érzi magára nézve kötelezőnek ", hiszen a kft.-jénél a NAV feketefoglalkoztatást is talált. Hegedűs erre most azt mondta, hogy valóban volt egy 30 ezres bírsága, mert átcsúsztak az éjfélen", így valóban nem lett bejelentve egy alkalmazott. De szerinte csak Tiba fújja fel ezt az ügyet 2014 óta.

Feszültség a Fideszben

Tiba Hegedűst támadó kampánya azért is volt feltűnő, mert eközben kevés szót ejtett a Fidesz által támogatott jelöltről. Ez persze nem meglepő, ha igazak a sajtóhírek, miszerint a Fideszben nagy feszültséget okozott a tapasztaltnak nem mondható, 32 éves Nagy Tamás támogatása.

A helyi kábeltévés cég középvezetőjének felkarolása azért is furcsa, mert a Fidesznek lett volna tapasztaltabb, ismertebb jelöltje, az évtizedek óta képviselőként dolgozó fideszes alpolgármester, Koroknai Imre.

Ő állítólag le is akart mondani, amikor nem ő lett a jelölt, Tiba István a helyi tévében annyival intézte el, hogy „hogy valaki sikeres vállalkozó, az nem jelenti azt, hogy őneki feltétlen polgármesternek is lenni kell". A helyi hírek szerint egyszerűen arról volt szó, hogy Tiba kevésbé bízott benne. Kerestük Tiba Istvánt a balmazújvárosi eredménnyel és kampánnyal kapcsolatban, a fideszes képviselő ennyit reagált:

A vasárnapi időközi polgármester választás eredményét látva, csak azt tudom Önnek mondani, hogy a Balmazújvároson élő emberek elégedetlenek voltak a város fejlődésével, eddigi eredményével, valószínű az új polgármester jobban fogja tudni fejleszteni a várost.

Márki-Zay beszállt a kampányba

Miközben tehát a Fidesz a belső feszültségével volt elfoglalva, Hegedűs koncentrálhatott a saját kampányára. Hegedűs azt mondta, hogy nem akarta a kampányt kihegyezni a börtönbüntetésre ítélt Veres Margit ügyére, inkább a saját terveire koncentrált a rendszeresen tartott utcafórumain. Szintén dobott a kampányán, hogy már az elején beindította és folyamatosan üzemeltette a honlapját, a Facebook- és Instagram-oldalát, Youtube-csatornáját.

Itt nemcsak a programját tudta adagolni, hanem kerekasztal-beszélgetéseket közvetített, kérdezz-felelek perceket tartott. Itt láthatták az érdeklődők a közös fórumait Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel is, aki tevékenyen támogatta a kampányát.

Hegedűs azt mondta, korábban tanulmányozta Márki-Zay hódmezővásárhelyi kampányát, igyekezett ellesni a győzelem receptjét, majd ő kereste meg a hódmezővásárhelyi polgármestert egy régi főiskolás társán keresztül.

Márki-Zay Péternek pedig annyira szimpatikus lett a kampánya, hogy ő lett az első polgármesterjelölt, aki mellett személyesen is kiállt. Hegedűs szerint az országosan ismert Márki-Zay jelenléte „óriási lendületet adott a kampánynak".

A Jobbik és az MSZP is ünnepel

Kulcsár Gergely, a Jobbik regionális igazgatója és Demeter Pál önkormányzati képviselő azt írta: „A Jobbik úgy tudott hozzájárulni a függetlenként induló, de köztudottan fideszes jelölt legyőzéséhez, hogy Hegedűs Péterrel szemben nem indítottunk jelöltet. Kitartást és erőt kívánunk a frissen megválasztott polgármesternek és azt garantálhatjuk, hogy a Jobbik képviselői támogatni fogják őt Balmazújváros érdekében végzett erőfeszítéseiben. Különös tekintettel az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek a feltárásában számíthat ránk."

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete azt írta: „A Balmazújvároson tartott időközi polgármester választáson a független Hegedűs Péter nyert, akit az ellenzéki pártok szinte egységesen támogattak. Megválasztása csak annak meglepetés, aki feltételezte, hogy ma Magyarországon a nyilvánvaló korrupciót már mindenki megszokta, és elfogadja, s hogy ez ellen nem tehet semmit. A választáson azonban bebizonyosodott, hogy a szavazók többsége úgy gondolta, hogy igenis tehet az elharapózott lopás ellen, és ennek megfelelően szavazott."

Az ellenzéki pártoktól viszont nem igazán kapott segítséget. Bár most a Jobbik és az MSZP is közleményben ünnepli a győzelmét, Hegedűs azt mondta, sem anyagi, sem személyes támogatást nem kapott. Egyedül a Momentum küldött segítséget, „fiatal momentumosok jöttek szórólapozni".

Furcsa sajtlopási ügy

A kormánypártban érezhették, hogy Hegedűs esélyes a győzelemre, a támadása ugyanis újabb sebességi fokozatba kapcsolt: a lejáratás a kormányközeli médiában is folytatódott. A Pesti Srácok oldalon közvetlenül a választás előtt megjelent egy cikk, amelyben már egy régebbi bűncselekménnyel is összefüggésbe hozták Hegedűst.

Az „Alsógatyában érlelt, lopott sajttal etette Balmazújváros népét a Jobbik polgármester-jelöltje"

című írás egész pontosan azt állította egy titokzatos informátor alapján, hogy nyolc évvel ezelőtt a helyi üzemből alsógatyában kicsempészett sajtot a munkások Hegedűs éttermébe vitték, ő pedig rárakta azt a pizzára.

Hegedűst nagyon meglepte ez a sztori, amelyet egy Facebook-bejelentkezése alá posztoltak először, majd a városban kinyomtatva is terjesztették. Korábban soha nem hallotta ezt a vádat, és az írásban állított részleteket is „megmosolyogtatóan valószerűtlennek" tartja. Például hogy egy rendőrnyomozó alkudozott volna vele, hogy elkerülje a büntetőeljárást. Hegedűs azt mondta, hogy büntetőfeljelentést tett a rágalmak miatt.

Az eddigiekből látszik, hogy Hegedűsnek nem lesz könnyű dolga a képviselő-testülettel, amelyben óriási a fideszes többség (8 fideszes, 2 jobbikos és egy civil Célbakísér-képviselő jutott be). Hegedűs nem kapott még informálisan sem jelzést arról, mire számítson a fideszes többségtől, de ő azt várja, hogy mindenki a képviselői esküje alapján dolgozzon a városért.

Hegedűs azt ígérte, hogy minden előterjesztést nyíltan, nyilvánosság előtt fognak megtárgyalni, és a maga részéről a megegyezésre fog törekedni. Kiderül, hogy a 2019-es választásig ez mire lesz elég.

(Borítókép: Hegedűs Balmazújvárosért / Facebook)  • Tippek
  • Hírek