Erzsébet
1 °C
4 °C

Leváltották az ellenzékieskedő régi gárdát, minden korábbinál konzervatívabb lesz a Kommentár

2018.08.15. 07:32
Az eddigi főszerkesztő Ablonczy Bálintnak több munkatárssal és szerkesztővel együtt távoznia kellett, a Kommentárnak ezután a kormánypárthoz egyértelműbben lojális szerkesztőgárdája lesz. Az új főszerkesztő, Békés Márton, „kormányzáspárti” lapot ígér, mely konzervatívabb lesz, mint valaha. A napokban megjelenő új szám Schmidt Mária-interjúval, Lánczi Andrással és L. Simon Lászlóval aktuálpolitikaibb vonalat ígér, mint ami idáig jellemző volt a színvonalas eszmetörténeti lapra.

A Kommentár a legszínvonalasabb, konzervatív beállítottságú eszmetörténeti folyóirat Magyarországon. Egyértelműen értelmiségi közegnek szóló orgánumként olvasottsága és közvetlen hatása korlátozott, de a mérsékelt jobboldali diskurzusban meghatározó szerepe volt az elmúlt években. Az Orbán-rendszer illiberális fordulata, erősödő populizmusa alatt több szerzője és maga a lap is egyre inkább afféle belső ellenzéki szerepbe került, a politikai harci logika és a kultúrkampf közepette az itt publikáló konzervatív gondolkodók fokozatosan a NER margóján vagy azon kívül találták magukat.

39020333 2264525813562676 2309624779457429504 o.png
Fotó: Kommentár folyóirat / Facebook

Az elmúlt hónapokban sok mindent lehetett hallani arról, hogy a kormányzati „médiaháború” a Kommentárt is eléri, hogy a szerkesztőgárdát itt is lecserélik. Ez valóban bekövetkezett, Ablonczy Bálint főszerkesztőnek távoznia kellett (neki a Heti Válasz munkatársaként a főállása is megszűnt az elmúlt hónapokban), ahogy elhagyta a lapot az ő testvére, a történész Ablonczy Balázs (vele nálunk is olvashattak interjút, elsősorban a turanizmusról és a Horthy-korszakról) és Mike Károly közgazdász is.

Az új főszerkesztő az a Békés Márton lett, aki a Terror Háza kutatási igazgatója, egyúttal „radikális konzervatív” történész-filozófus, ökologista civilizációkritikus, a populizmus és a jobboldali kulturális hegemónia igényének védelmezője, aki számos tekintetben az Orbán-rendszer kulturális ideológusaként szólal meg akkor is, ha világnézete karakteresen egyéni. Az elmúlt hetekben Békésnek a Magyar Idők kultúrharcos cikkei kapcsán több megnyilatkozása keltett visszhangot, de a pár perces tévéinterjúk helyett valószínűleg érdemes inkább Tihanyi tézisek című írását olvasni – nagyon úgy tűnik, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét is megihlette, melyben a miniszterelnök – szeptemberi kezdéssel – új korszakot és kulturális rendet ígért.

Az új Kommentár első száma augusztus 20-án jelenik meg, és elég egyértelmű a változás: beszélgetés Schmidt Máriával, Békés Márton Terror Házás főnökével, írás L. Simon Lászlótól (ő szerkeszti is a lapot), a Corvinus-rektor Lánczi Andrástól és az angliai magyar szociológus, a Terror Háza rendezvényein is többször fellépő Frank Füreditől, valamint a konzervatív dominancia új korszakának programjával maga Békés jelentkezik. Ez így együtt elég egyértelműen az Orbán-rendszer kulturális ideológiájának alapvetése kíván lenni, NER-kompatibilisen.

A Kommentár visszatér az „eredeti, konzervatív irányvonalához, konzervatívabb lesz, mint valaha”

– mondta most Békés Márton a Magyar Hangnak. A megszüntetett Magyar Nemzet újságíróinak online lapjában a Kommentár új főszerkesztője arról beszélt, hogy a folyóiratra szerinte egy ideje rá sem lehetett ismerni, „durván ellenzéki hangvételű” cikkek jelentek meg benne, amiket ő így biztosan nem közölt volna önmagukban (erre egyik példája Balázs Zoltán konzervatív eszmetörténész írása volt), bár azt mondja, a hasonló cikkeknek a lap vitarovatában lehet helye.

Békés Márton és Schmidt Mária
Békés Márton és Schmidt Mária
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A Kommentárban mostantól főmunkatárs két Mandineres újságíró, Czopf Áron és Veszprémy László Bernát is (ebben a cikkben erről nincs szó, de párhuzamosan azt hallani, hogy a Mandineres gárdára alapozva akarják megcsinálni a Heti Válasz utódlapját is), új szerkesztő lesz  Lánczin kívül Karácsony András politikai filozófus és Dezső Tamás, az ELTE volt dékánja is.

Úgy tudni, a Kommentár átállítása komoly személyes konfliktusokat is okozott abban az egykori társaságban, amit valamikor polgári undergroundnak neveztek – a NER mentén régi barátságok szakadtak szét.

Békés Márton állításait nem kívánom kommentálni. A folyóirat történetében egy korszak lezárult; a Kommentár olvasói elég felnőttek annak eldöntéséhez, hogy a régi vagy az új lap tetszik-e nekik jobban

– mondta Ablonczy Bálint, a Kommentár eddigi főszerkesztője a Magyar Hang megkérdezésére.

Békés Márton: „Mennie senkinek nem kellett”

Cikkünkre Békés Márton emailben reagált:

A két Ablonczy és Mike Karcsi maga távozott a választás után pár nappal, mennie senkinek sem "kellett" (miért és hogyan is kellett volna?!). A régi, 9 fős szerkesztőségből 4 ember maradt, én magam 12 éve írok ebbe a lapba és 2012 óta voltam szerk.főmunkatárs. L. Simon Laci alapító tagja a szerkesztőségnek.

Az újkeletű érdeklődés a lap iránt persze örömmel tölt el, de azt sajnálom, hogy eddig a kutyát se érdekelte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?