A Máltai Szeretetszolgálat kapta meg a pokoli állapotok miatt bezárt Topház üzemeltetését

DSC 1462
2018.08.15. 12:10

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti tovább a Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézményt - jelentette be közleményben a szervezet. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól az állam kérésére átvett otthonban csaknem 200 értelmi és halmozottan fogyatékos ember él.

A Topházról 2017 május elején a MDAC nemzetközi civil szervezet adott ki helyszíni felvételekkel alátámasztott jelentést, melyben az embertelen körülményekről, sebesült, ellátatlan, ágyhoz kötözött betegekről adott hírt. Az intézmény fenntartója, az Emmi mellett működő Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ahelyett, hogy hamut szórt volna a fejére a nyilvánvaló törvénysértések napvilágra kerülése miatt, a bizonyítékként felhasznált fotókba akart belekötni, és azzal a panasszal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), hogy a civil jogvédők jogosulatlanul készítettek és közöltek (igaz, felismerhetetlen) képeket a lakókról.

kormány is tagadó módba kapcsolt, és a civil szervezet "illegális" módszereit kritizálta, de közben az Emmi felfüggesztette a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság üzemeltetői jogait és az intézmény vezetését, és a közlemény alapján több mint egy évvel később végre megtalálta a megfelelő üzemeltetőt. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt írja, hogy 

Az első hetek a súlyos létszámhiánnyal küzdő, nehéz körülmények között működő otthon megismerésével telnek.

A szervezet minden érintettől "türelmet és belátást" kér, hogy a szükséges változásokat és elvárt intézkedéseket megfelelő módon előkészíthesse, közép- és hosszú távra szóló változásokat alapozhasson meg.

Jó kis helyek

Nem csak a Topház kiszervezése jelzi azt, hogy az állam a legkényesebb szociális területeket az egyházi szervezetek kezébe helyezi. A Református Egyház a szerdai Magyar Idők tudósítása alapján a héten nyitott meg vagy készül megnyitni uniós segítséggel öt, hátrányos helyzetű gyerekeket segítő intézményt is Borsodban, Baranyában és Somogyban. Hétfőn a somogyi Mezőcsokonyán nyílt, szerdán a borsodi Bánrévén és Bódvaszilason, pénteken a baranyai Sellyén indul "Biztos Kezdet Gyermekház", szintén szerdán pedig a szintén Baranya megyei Kémesen "Jó kis hely" néven nyílik közösségi központ.

Az angliai módszer szerint működő központok hétköznap 8 és 13 óra között működnek, és a három év alatti hátrányos helyzetű gyermekek szüleik jelenlétében játékosan sajátíthatják el azokat a kompetenciákat, amelyeket az otthoni ingerszegény környezetben nem kapnak meg, ám ezek hiánya az oktatási rendszerbe bekerülve tovább növelné hátrányukat. A központok a szülőknek, a várandós anyáknak is kínálnak tanácsadást, a lemaradással küzdő gyermekeknek pedig szakemberek segítenek a felzárkózásban.

(Borítókép: A gödi Topház 2014-ben - fotó: Bődey János / Index)