Aliz
6 °C
14 °C

Orbán társszervező nélkül maradt, elhalasztják a díszvacsorát a tudósokkal

2018.08.15. 17:37 Módosítva: 2018-08-16 11:20:40

Széchenyi István emléknapján a miniszterelnök és a tudományos élet kiemelkedő szereplői vacsorán találkozhattak volna. Az eseményt régóta tervezték, de az MTA elnökének más irányú elfoglaltsága miatt elmaradhat az esemény, írja a 24.hu. A lap szerint a miniszterelnök és az MTA elnökének ez a harmadik közös rendezésű vacsorája lett volna az MTA alapítójának, Széchenyi Istvánnak a születésnapjára időzítve (szeptember 21.), és ahogy a szervezés júliusban állt, az Origo.hu szerint már több százan elfogadták a meghívást, bár a 24.hu szerint ezzel párhuzamosan pedig elindult egy szervezkedés, ami a vacsora bojkottját célozta meg.

Csakhogy a nyáron más is történt, például az, hogy gyakorlatilag elvették az akadémiától a kutatási függetlenségét garantáló 28 milliárd forintos költségvetési támogatást. Emiatt alaposan megromlott a viszony a tudós társadalom és a kormány között, Lovász László MTA-elnök pedig nem írta alá a 2019-es költségvetés tervezetét, amelyet a jövő évi büdzsé részeként terjesztett be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A 24.hu megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét a Pesti Vigadóba tervezett vacsoráról. Azt válaszolta, hogy "hagyományosan a miniszterelnök és az akadémia elnöke közösen hívják meg a magyar tudományos élet kiválóságait, ám ebben az évben az időpont nem felelt meg az MTA elnökének, ezért új időpontot egyeztetnek". Lovász László ugyanis egy korábban leszervezett külfödi utazáson tartózkodik a vacsora időpontjában, írta a lap.

Frissítés csütörtök délelőtt: Az MTA egy elég kimért Facebook-poszttal reagált a hírekre:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?