Orbán társszervező nélkül maradt, elhalasztják a díszvacsorát a tudósokkal

2018.08.15. 17:37 Módosítva: 2018.08.16. 11:20

Széchenyi István emléknapján a miniszterelnök és a tudományos élet kiemelkedő szereplői vacsorán találkozhattak volna. Az eseményt régóta tervezték, de az MTA elnökének más irányú elfoglaltsága miatt elmaradhat az esemény, írja a 24.hu. A lap szerint a miniszterelnök és az MTA elnökének ez a harmadik közös rendezésű vacsorája lett volna az MTA alapítójának, Széchenyi Istvánnak a születésnapjára időzítve (szeptember 21.), és ahogy a szervezés júliusban állt, az Origo.hu szerint már több százan elfogadták a meghívást, bár a 24.hu szerint ezzel párhuzamosan pedig elindult egy szervezkedés, ami a vacsora bojkottját célozta meg.

Csakhogy a nyáron más is történt, például az, hogy gyakorlatilag elvették az akadémiától a kutatási függetlenségét garantáló 28 milliárd forintos költségvetési támogatást. Emiatt alaposan megromlott a viszony a tudós társadalom és a kormány között, Lovász László MTA-elnök pedig nem írta alá a 2019-es költségvetés tervezetét, amelyet a jövő évi büdzsé részeként terjesztett be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A 24.hu megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét a Pesti Vigadóba tervezett vacsoráról. Azt válaszolta, hogy "hagyományosan a miniszterelnök és az akadémia elnöke közösen hívják meg a magyar tudományos élet kiválóságait, ám ebben az évben az időpont nem felelt meg az MTA elnökének, ezért új időpontot egyeztetnek". Lovász László ugyanis egy korábban leszervezett külfödi utazáson tartózkodik a vacsora időpontjában, írta a lap.

Frissítés csütörtök délelőtt: Az MTA egy elég kimért Facebook-poszttal reagált a hírekre: