Ödön
1 °C
11 °C

Vészhelyzet miatt lezárták a 2B terminált Ferihegyen

DSC1927
2018.08.15. 22:02 Módosítva: 2018-08-16 06:05:47

A Katasztrófavédelem feloldotta a lezárást, újraindul a forgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol szerda este hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelmi elrendelte a 2B Terminál és környékének lezárását.

A Budapest Airport szerda éjszaka azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy jelentős torlódások várhatók, valamint késések a menetrendben.

A lezárást a katasztrófavédelem rendelte el – mondta el az Indexnek Hardy Mihály, a reptér szóvivője. A reptér honlapja szerint a 2B terminálra szerda este tíz után még 9 személyszállító gépet vártak és 8 szállna fel onnan.

Sugárzó anyag szivároghatott ki

A Turkish Airlines gépét vizsgálja a katasztrófavédelem.
A Turkish Airlines gépét vizsgálja a katasztrófavédelem.
Fotó: Kaszás Tamás / Index

A Zoom.hu szerint a Turkish Airlines egyik teherszállító gépe – teljesen legálisan –sugárzó anyagot szállított az Országos Sugárbiológiai Intézetnek, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. A szállítmány lepakolásánál vették észre a reptér munkatársai, hogy a rakomány nagyon átmelegedett. 700 méter sugarú körben kordont húztak fel az esetleges sugárzásveszély miatt. A lap információi szerint irídium 192-es izotópról lehet szó, amellyel három ember is érintkezhetett.

A virtuális radarok adatai szerint a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egységei a 31-es állóhely környékére vonultak ki, 19 óra 46 perckor – írja az AIRportal.hu. Az oldal úgy tudja, hogy egy magyar rendelte meg a sugárzó anyagot, ami Isztambulon keresztül Oroszországból érkezett.

A lezárás idején készült fotó a terminál taxis várójáról.
A lezárás idején készült fotó a terminál taxis várójáról.
Fotó: Melinda / Olvasónk

A katasztrófavédelem mobillaborja a helyszínre érkezett méréseket végezni, majd Hajdu Márton, a katasztrófavédelem szóvivője az éjszakai órákban közölte: a vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Ezért a repülőtér forgalmának korlátozása a továbbiakban nem indokolt.

Egy helyszínen tartózkodó olvasónk beszámolója szerint a lezárás idején repteret autóval se lehetett megközelíteni, a környéken nagy dugó alakult ki, se a buszokat, se a taxikat nem engedték be. Egy másik, a helyszínen dolgozó olvasó szerint rengeteg utas rekedt ebben az időben a már leszállt gépeken, akik még nem kaptak engedélyt a kiszállításra, illetve rengeteg utas rekedt a terminál utasbiztonsági kordonai között és a schengeni határellenőrzésnél is.

Az utasokat a váróterem egy zárt részébe terelték minden részről, senki nem mehet ki és be. A boltok bezártak, az emberek a földön ülve várakoznak több százan több mint egy órája. A rendőrök nem mondanak semmit, csak annyit, hogy ilyenre még nem volt példa

– írta egy harmadik olvasónk a terminál lezárásának idején.

Gyorsan megnyugodott a reptér

Bár a menetrend várhatóan csak reggelre áll helyre, a reptér már nem sokkal a lezárás feloldása után elkezdett visszatérni a normális kerékvágásba.

Induló utasok várakoznak 11 óra-körül a terminálon.
Induló utasok várakoznak 11 óra-körül a terminálon.
Fotó: Kaszás Tamás / Index

A bejövő oldalon még volt egy kilométeres kocsisor, de az is gyorsan haladt, bent pedig csak nagyjából annyi ember van, mint máskor, se nagy dugó, se tumultus nincs már

– jelentette a helyszínről a 23 óra előtt kiérkező kollégánk.

A reptéri személyzet tagjai kollégánknak arról számoltak be, hogy a lezárás után minden utast a 2A terminálra tereltek át, majd később onnan vissza a 2B-re, de ezt aztán még egyszer meg kellett ismételni, mert első alkalommal téves információnak bizonyult, hogy elhárult a veszély. Ugyanakkor az egész hercehurca így se tartott tovább egy és negyed óránál – mesélték.

Kollégánk szerint a járatok se nagyon késnek már, hiszen minden gép le tudott szállni, csak az utasok nem hagyhatták el a repteret. A járatindulásokat jelző tábla ennek megfelelően 23:30-kor már csak egyetlen gépnél jelzett késést.

Nem számítanak járattörlésre

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője az Indexnek éjfél előtt nem sokkal elmondta, hogy amikor a katasztrófavédelem este fél nyolc körül a reptér lezárását kérte, ezer induló és ezer érkező utas volt éppen a reptéren.

Kurucz szerint nem valószínű, hogy másnapi járatot kellene törölni a fennakadás miatt. Ez akkor fordulhatna elő, ha az esti késések miatt lejárna a személyzet munkaideje, és ezért nem tudnának elindulni, de ilyenről a helyettes szóvivő szerint nem tudnak, így arra készülnek, hogy reggelre helyreáll a rend. Az indulásokról minden utast értesítenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?