Ödön
1 °C
11 °C

Emberi csontok hevernek szanaszét a gigantikus dabasi Jézus-szobor mellett

23
2018.08.16. 05:24 Módosítva: 2018-08-16 09:01:14
Emberi csontok hevernek szanaszét a Dabason megépített hatalmas Krisztus-szobor tőszomszédságában. A telek tulajdonosa azt mondja: régóta folynak ásatások a területen, ahol egy régi temető volt, de a munkálatok félbemaradtak. Azt ígéri: ha ez zavarja mások érzékenységét, kerítést épít, hogy ne mehessenek oda a látogatók, de az ásatásokat folytatni szeretné.

Aki Dabason az ottani Aldi felé közelít, már messziről feltűnik neki a bevásárlóközpont mellett magasodó, legalább három emelet magas Krisztus-szobor. A tíz méter magas szobrot egy helyi egyesület emeltette adományokból és önkormányzati segítséggel. A szobor aljában most épül egy szentély. 

A feltűnő szoborra sokan kíváncsiak. Megállnak, és körbejárják. Ezt tette az Index egyik olvasója is, de felháborítónak és kegyeletsértőnek tartja, amit a szobor közvetlen közelében tapasztalt:

A szobor alatti félkész szentély mögött egy félig feltárt, láthatóan sorsára hagyott, sok-sok ember maradványait tartalmazó tömegsír fekszik. Emberi csontok sokasága hever szanaszét a gödrökben, a bokrok alatt, csontok merednek ki a homokfalakból. Letakaratlanul, szabadon, emberi maradványok szerte a környéken.

Olvasónk képeket is küldött a helyszínről. Nem túlzott. Valóban emberi lábszárcsontok és koponyák lógnak ki a gödrök falából. 

Ronga József, a szobor felállítását kezdeményező Áldos Hagyományőrző Kulturális Egyesület vezetője az Indexnek azt mondta: a csontokkal teli gödrök  már nem az ő területükön állnak, ők csak a szobor és a szentély építésére kaptak ott helyet. Ők is végeztettek régészeti feltárást, hiszen ezen a területen korábban egy Árpád-kori templom és mellette egy temető állt. A feltárás során talált csontokat aztán vissza is temették. A szobor talapzatára ki is van írva: „Ezen a helyen vannak újratemetve az itt fellelt őseink földi maradványai.”

A szomszédos telek tulajdonosai azonban úgy látták, érdemes folytatni a régészeti feltárást. Ez azonban hetek óta félbeszakadt. Azóta állnak ott a nyitott gödrök, ami őket is zavarja. Ronga József ezért a terület egyik tulajdonosához irányított tovább minket. 

„Ezen a területen tíz éve ásatások folynak. Amik itt láthatók, azok az ásatások szelvényárkai és tanúfalai. Aki az M0-s építkezése felé jár, az is bárhol láthat hasonló helyeket " –  mondta a telek egyik tulajdonosa, Kosztolányi Gyula.  A telektulajdonos saját bevallása szerint már eddig is sok millió forintot költött Dabas múltjának kutatására, ezek azonban néhány hete leálltak, mert nem talált megfelelő szakembereket a folytatáshoz. Mint mondta: ezek az árkok tavaszig biztosan nyitva maradnak, akkor tudják folytatni a munkát.

A szomszédos Jézus-szobor és a szentély megépítéséhez Kosztolányi Gyula és tulajdonostársai adták a telket az egyesületnek. Állítása szerint azonban míg a szobor építőit a jövő foglalkoztatja, őt viszont Dabas múltja érdekli. Ezen a területen egy Árpád-kori, majd később egy református templom állt. A templomdombra régóta temetkeztek, és a sírokat a történelmi időkben többször megbolygatták és kirabolták. A csontok mellett így is nagyon sok pénzérmét találtak már a helyszínen. Kosztolányi azt mondja: szeretnék végigvinni a kutatást. Az ásatásokon már elérték a legrégebbi szintet, a terület alja már fel van tárva. Ezek alapján Kosztolányi azt mondja: több arra utaló jel van, hogy Dabas nem 750 éves, hanem régebbi.  

Kosztolányi elismerte: már a szobrot emelő egyesület is kérte, hogy takarja le vagy temesse be a csontokkal teli gödröket, de ő ezt nem teheti meg, mert azzal lelőhelyrongálást követne el. Kosztolányi  szerint a problémát a szobor átadása okozta. Azóta jóval többen jönnek oda szétnézni, és az emberek keresztül-kasul sétálgatnak az amúgy még épülő szentély körül. „Hiába írtuk ki, hogy ez magánterület, és itt régészeti feltárás zajlik, ezt sokan nem veszik figyelembe." Néhány embert annyira nem zavarja a nyitott gödrök látványa, hogy magukkal is vittek már egy-egy emberi csontot vagy koponyát, amivel egyébként ők is lelőhelyrongálást követnek el.  

„Megértem, hogy ezek a csontok egyesek érzékenységét sértik, úgyhogy, amint tehetem, fogok építeni egy kerítést, ami egyértelművé teszi, hogy ide tilos a belépés" – ígérte a telektulajdonos. 

Szakaszosan folytatják az ásatásokat, és a csontokat később újratemetik

A dabasi Jézus-szobor egy ismert, rendkívül intenzív régészeti lelőhelyen, a dabasi középkori templom és templom körüli temető kellős közepére épült, írta a cikk megjelenése után Rácz Tibor Ákos, a területen folytatott ásatás vezetője. Az építés előtt az emlékmű helyén a törvényi kötelezettségnek megfelelően megelőző régészeti feltárást folytattak, és megtalálták a Zsigmond-kori templom alapjait, valamint egy korábbi, Árpád-kori templom maradványait. A gazdag emlékanyag (számtalan arany, aranyozott és ezüst ékszer, pénzek) miatt és a felmerülő szakmai kérdések tisztázására kutatási programot dolgoztak ki, és a dabasi önkormányzat segítségével kisebb szakaszokban folytatják a templom körüli temető feltárását.

A munkát nagyobbrészt önkéntesekkel végzik. Idén egy hónapot dolgoztak a területen, és lehetőségeik szerint ősszel vagy tavasszal folytatják a kutatást.

A szobrot látogatók most egy folyamatban lévő feltárást szemlélhetnek meg. A munka következő fázisában szakszerűen kibontják, dokumentálják és elcsomagolják az emberi maradványokat. A telektulajdonosok kérésének megfelelően a szakmai vizsgálat után ezeket a helyszínen újratemetik.

A középkori temetők jellegzetessége, hogy több száz éven keresztül szűk területen ástak újabb és újabb sírgödröket, ezáltal megbolygatva a korábbi temetkezéseket, míg a temető földje számtalan szórvány csonttal telt fel. A tanúfalak ezt a szituációt ábrázolják, de a tanúfalakat a munka folytatásáig vissza fogják takarni, írta Rácz Tibor Ákos régész.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?