Jolán
2 °C
4 °C

Közzé fogják tenni, mit csináltak az oroszok a magyar titkosszolgálatnál

2018.08.16. 06:53 Módosítva: 2018-08-16 07:09:25

Feloldják a titkosítását a Gyurcsány-kormány idején kibontakozott kémügy iratainak, így kiderülhet, mit műveltek az orosz titkosszolgák a polgári elhárításnál, írja a Magyar Idők.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a lapnak azt mondta:  a Legfőbb Ügyészség utasítására a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) megkezdte az úgynevezett kémügyben a saját minősítésű iratok minősítésének felülvizsgálatát.

Május 29-én jogerősen is felmentette a bíróság a kémperben vádolt titkosszolgálati vezetőket, miután a Kúria elutasította 

a felülvizsgálati indítványt az ügyben.  Az ügyészség a 2010-es kormányváltás után kémkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, Galambos Lajos és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatói és egy magánszemély ellen.

A vád szerint a magyar titkosszolgálatnál lehetővé tették, hogy magukat bolgárnak mondó orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket az NBH-ban, azaz beengedték az orosz hírszerzőket a cég épületébe.  

A Magyar Idők azt írja:  az orosz vendégek tizenhat NBH-munkatársat vetettek alá hazugságvizsgálatnak. Ehhez saját technikai hátteret telepítettek a szolgálat székházába. Az eszközök a ferihegyi kisgépes terminálon keresztül érkeztek az országba, a feltűnésmentes behozatalt pedig az NBH repülőtéri kirendeltsége biztosította. 

Az ügy államtitoknak minősült, így végig zárt ajtók mögött zajlott a tárgyalás:

  • Első fokon a Debreceni Törvényszék 2013-ban nem jogerősen kimondta több vádlott bűnösségét, majd letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szilvásy Györgyöt és Galambos Lajost, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre Laborc Sándort.
  • Másodfokon 2015-ben a Fővárosi Ítélőtábla új elsőfokú eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárásban a Kaposvári Törvényszék mind a négy vádlottat felmentette a vádak alól. A fellebbezés után a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is felmentő rendelkezést hozott.
  • Ez ellen nyújtott be felülvizsgálati indítványt a Legfőbb Ügyészség, amit a Kúria idén májusban elutasított.

A Kúria indoklása szerint a NBH vezetői ugyan sok szabályt sértettek meg és kifogásolhatóan jártak el, ám nem volt bizonyítható a kémkedéshez szükséges szándékosság. Szilvásy és Laborc mindent megtett a történtek feltárása érdekében, Galambost pedig elmozdították beosztásából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?