Nem megy el a Fidesz a pénteki rendkívüli parlamenti ülésre

2018.08.16. 20:57

Ahogy azt sejteni lehetett előre, a Fidesz-KDNP és a kormány nem vesz részt az ellenzéki pártok által péntekre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen, amin a devizahitel-károsultak segítéséről és az ápolási díj emeléséről lenne szó.

A Fidesz az MTI híre szerint ezt így indokolta:

Egyértelmű, hogy a devizahitelezési válságért felelős baloldali pártok egy öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizahiteleseket. Fellépésük rendkívül hiteltelen, hiszen amikor az Országgyűlésben csökkenthették volna a bajba jutott családok terheit, akkor nem tették. Hozzáállásukról sokat elárul, hogy a szocialisták, a Jobbik és az LMP képviselői még a forintosítást sem szavazták meg.

Azt írták, a kormány sok intézkedést hozott a devizahiteles családok megsegítésére: bevezették az árfolyamgátat, forintosították a devizahiteleket, lehetővé tették a végtörlesztést, és elszámoltatták a bankokat.

Azt is mondták, az ápolási díj növelésével kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, aminek eredményeként ősszel megszülethet a kormánydöntés az emelésekről. 

Az ellenzéki pártok szerint a devizahitelesek kilakoltatásának leállítása olyan probléma, amelyet sürgősen kezelni kell, ezért tudtak megegyezni a rendkívüli ülés összehívásában.