Jolán
2 °C
4 °C

A szellemi középszer diadaláról beszél Orbán volt minisztere

2018.08.17. 09:00 Módosítva: 2018-08-17 09:43:53

Pálinkás József szerint a véleményüket szabadon elmondó embereket ma megalázza a hatalom. Pálinkás, aki az első Fidesz-kormány idején oktatási miniszter volt, 2008 és 2014 között pedig az MTA elnöki tisztségét töltötte be, azt mondta a Magyarhang.org-nak adott interjújában: „A politikai hatalom legitim gyakorlói körül kialakult egy réteg, amely úgy véli, ő is »választást nyert«, és otromba stílusban ítélkezhet a tudományban, a művészetben, választhatja el az értékest az értéktelentől, nélkülözve mindehhez a kellő szellemi hátteret, a műveltséget, a képzettséget, az intelligenciát.

Nevezhetjük ezt a szellemi középszer diadalának is. Következményeként Magyarországon olyan hangulat uralkodott el, amely egy egészséges lelkületű társadalomtól idegen kellene, hogy legyen”

– folytatta az akadémikus-politikus, aki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, nemrég azonban leváltották.

A Fidesz kulturális tagozatának alapítója szerint ugyan eddig bevált a párt politikai stratégiája, hiszen háromszor nyertek egymás után választást, az ösztönökre ható populista politika csődöt fog mondani. Addig lehet hatásos Orbánék mostani politizálása, amíg nem jelentkeznek olyan gazdasági problémák, amelyeket a többség megérez. 

A politikában, a gazdasági életben szinte megszűnt a verseny. Ennek következményeként az „örök nyertes” ellustul, arrogánssá, parancsokban gondolkodóvá válik. Hiányzik az intelligens közbeszéd, ennek is „köszönhető” a bizalmatlanság megerősödése, a durva viselkedésmód elterjedése. Ha az elit bunkó módon viselkedik, akkor ez az átlagember számára sajnos példaként szolgál. Ez ellen mindannyiunknak fel kell lépnünk, mindenkinek saját magán kezdenie a változtatást

– mondta Pálinkás, akivel néhány hete az Index is interjút készített, ezt itt olvashatják

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?